Så tar du ditt hemmakontor till nästa nivå
Hem NYHETER Så tar du ditt hemmakontor till nästa nivå

Så tar du ditt hemmakontor till nästa nivå

Publicerat av: Redaktionen

Den här artikeln är sponsrad.

Brukar du jobba hemifrån? Chansen är stor att du svarar ja på den frågan. Men hur är din arbetsplats där hemma? Många sitter vid köksbordet på en trästol och inser att något måste göras. Vi ska nu se på några enkla tips som kan öka din produktivitet och kreativitet och göra din arbetsplats bekvämare och mer ergonomisk.

Avskilj och inred en hörna

När du arbetar hemifrån är det väldigt viktigt att du har ett särskilt ställe som du bara jobbar på, om möjligt. Det gör att du kan känna dig ledig när du slutar jobba och lämnar skrivbordet. Om du jobbar på lite olika ställen, till exempel från sängen eller soffan, så kan det lätt leda till att du aldrig känner dig ledig, och det är inte bra för din mentala hälsa eller din produktivitet på arbetet. För handen på hjärtat, visst jobbar du mer effektivt när du sitter i en kontorsstol jämfört med när du är nedsjunken i soffan under en filt? Testa också det här:

 

  • Använd ett höj- och sänkbart skrivbord. Utan att gå in på forskning kring ämnet kan vi konstatera att det finns stora fördelar med att växla mellan att sitta och stå när du jobbar. Kroppen är inte gjord för att vara i en och samma position hela tiden och behöver omväxling. När du står och jobbar kan du passa på att stretcha lite grann, vilket är skönt för kroppen och fungerar som bra mikropaus i arbetet. Att köpa kontorsmöbler är en investering som du ibland kan få hjälp med av din arbetsgivare. Och är du egenanställd är det en av de bästa investeringarna du kan göra.
  • Ta in växtlighet till kontoret. Vi mår bra av att ha lite grönska runt omkring oss, så ha en eller flera krukväxter på skrivbordet. Det gör det både till en trevligare plats att vistas på och kan ge en lugn känsla. Och så kanske du får en gnutta mer syre så att du kan författa det där svåra mejlet till chefen så att det blir precis som du vill ha det.
  • Välj en ergonomisk kontorsstol. Skillnaden för rygg och nacke mellan att sitta och jobba i en vanlig matsalsstol och en kontorsstol är enorm. Köp gärna en stol med armstöd, stöd för ländryggen och nackstöd så att du kan luta dig tillbaka bekvämt. En stol med lite svikt är också skön så att du kan växla position. Se till att din stol har hjul och kan snurra, så blir arbetsdagen enklare.
  • Höj upp datorskärmen. Det är viktigt att du kan titta rakt fram utan att behöva kröka på nacken när du arbetar. Höj upp datorskärmen med hjälp av ett stativ. Om du använder en laptop bör du investera i en ordentlig datorskärm som är några tum större.
  • Köp separat tangentbord och mus. Om du använder en laptop är det att rekommendera att du köper ett ergonomiskt tangentbord och mus, eftersom du lätt kan få ont i händerna av att jobba med pekplattan och laptopens tangentbord, som i regel är lite mindre än ett externt tangentbord. Det finns praktiska modeller med en sändare som sätts in i laptopens USB-uttag.

 

Så gör du om du har begränsat med plats och tillgångar

”Okej, jag fattar”, tänker du. ”Det bästa är att ha ett separat rum som kontor hemma, med massor av bra hjälpmedel och praktiska möbler. Men hur gör man om man bor litet och inte har råd att köpa på sig en massa saker?” Självklart ska vi ge dig lite tips också så att du kan göra det bästa av situationen och få en bättre arbetsplats där hemma.

En stol är den enda verkligt viktiga investeringen. Om du bara ska köpa en enda sak till ditt minimala hemmakontor så är det bästa du kan göra att skaffa en skön kontorsstol. Den behöver inte vara överdrivet avancerad för att ge dig stora fördelar.

Annars kan du vara kreativ. Om du inte har möjlighet att skaffa ett stativ som höjer upp datorskärmen kan en hög tjocka böcker funka lika bra. Något som kan göra det mycket bekvämare att sitta och arbeta är att använda ett fotstöd. Du kan skapa ett själv genom att stapla diverse saker som du tycker passar bra.

Slutligen så är det viktigt att tänka på hållningen och stretcha. Ta gott om pauser och var noga med att sträcka på dig när du sitter och jobbar. Det är gratis, men gör stor skillnad.

 

Öka din motivation när du arbetar hemma

När du väl har fått ditt lilla hemmakontor på plats är det dags att tänka över de viktiga småsakerna. Ha gott kaffe eller te till hands och gör en spellista med låtar som får dig att arbeta som den idéspruta du är. Låt arbetet börja.

 

Relaterade Artiklar