Så klarar du nyårsfirandet med hunden
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Så här klarar du nyårsfirandet med hunden

Så här klarar du nyårsfirandet med hunden

Publicerat av: Redaktionen

Om några dagar är dags att fira in det nya året och liksom förra året är det nog många som längtar efter att få välkomna ett nytt bättre år.

Även detta nyår ställs en del officiella nyårsfyrverkerier in och förhoppningsvis kompenseras det inte av ökad mängd privata fyrverkerier.

Det traditionella skjutandet är tyvärr en återkommande plåga för många hundar och Svenska Kennelklubben verkar för att försäljning till privatpersoner ska förbjudas.

Panik, matvägran och lugnande medel

Många av Sveriges cirka 940 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tusentals hundar behöver medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss

Fira fyrverkerifritt

Ett sätt att slippa utsätta hunden för smällande är att fira nyår på en plats där skjutandet av fyrverkerier inte förekommer eller åtminstone är mycket begränsat. SKK har på sin webbplats efterlyst boenden, som kan erbjuda ett smällarfritt boende. Vi har nu en lista med tips på boenden, för att ge de hundägare som behöver ett alternativ. Listan över trygga boenden hittar du i länken nedan. Om man är tidigt ute är hotell kring våra flygplatser ett bra alternativ då det råder generella förbud mot fyrverkerier på dessa platser. Tyvärr är antalet hundrum begränsat så det blir snabbt fullbokat. I nyheterna har det rapporterats om ett generellt ökat intresse för att ta med hunden på hotell så förhoppningsvis ökar antalet rum där man får ha med hund i framtiden.

Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier

Så klarar du nyårsfirandet med hundenSvenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter liksom flera kommuner som försöker införa egna begränsningar. Smällarupproret, som startades av Stockholms Kennelklubb, har en aktiv Facebook-grupp som ihärdigt driver kampanjen vidare.

Inte bara hundar som drabbas

Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Också människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga.

Hjälp sjukvården – avstå från fyrverkerierna

Fyrverkerier ligger varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt. När nu sjukvården är hårt ansträngd på grund av pandemin hoppas vi att fler avstår fyrverkerier och därmed minskar risken för skador. I flera europeiska länder har fyrverkeriförsäljning förbjudits tillfälligt, just med tanke på sjukvårdens ansträngda läge. I Sverige verkar det dock inte vara aktuellt med några försäljningsförbud.

Välj butiker som inte säljer fyrverkerier

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Bland de butikskedjor som hittills meddelat att de inte säljer fyrverkerier finns bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, Hornbach, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger. ÖoB hör till de större kedjor som fortfarande säljer fyrverkerier, trots att de även säljer hundmat och därmed har många hundägare bland sina kunder.

Tips till hundägare

I år är det ovanligt många nyblivna hundägare och hundar som ska möta sitt första nyår tillsammans. För dem är det extra viktigt att förbereda sig väl för att för undvika att nyårshelgen blir en dålig erfarenhet. För den som har en rädd hund gäller det att göra vad man kan för att hunden inte ska må dåligt. Nedan följer några tips på vad man kan göra:

  • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
  • Lämna inte hunden ensam.
  • Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden. Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
  • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
  • Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
  • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben och ha en positiv inställning själv. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • För oroliga hundar finns receptfria doftavgivare, sprayer och halsband som sprider rogivande feromoner.
  • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

 

 

Relaterade Artiklar