Här är julklapparna som svenskarna sålde vidare i julhelgen
Hem UNDERSÖKNING Här är julklapparna som svenskarna sålde vidare i julhelgen

Här är julklapparna som svenskarna sålde vidare i julhelgen

Publicerat av: Redaktionen

Varje år säljs stora mängder oönskade julklappar vidare på andrahandssajter.

På Tradera har det under årets julhelg sålts 14 procent fler oönskade julklappar jämfört med förra året.

Nu presenterar Tradera årets statistik över vilka julklappar som säljs vidare på Sveriges största cirkulära marknad. Både kläder, leksaker och hemelektronik ryms på listan, men även vissa sorters mat trendar.

Varje sekund under julhelgen bytte fem saker ägare via Tradera och en stor del av det som handlas nu är oönskade julklappar. 147 000 annonser har ordet “ny” i annonstiteln.

– Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss nyproducerade julklappar när vi redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler börjar inse nykonsumtionens klimatpåverkan. Ökningen vi ser är ett viktigt steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Det är produkter som klänningar, skjortor, tröjor, lego, pussel, porslin samt tv- och dataspel som går allra bäst. Andrahandsmarknaden för teknik har vuxit stort på Tradera. Det är framförallt försäljningen av spelkonsoler, bärbara datorer och dataspel som driver på den utvecklingen.

– Just med kläder kan det ju vara svårt med passform och färger, vilket kan förklara varför den kategorin dominerar på topplistan. Men vi ser även att många uppgraderar efter jul. Man behåller till exempel sitt nya konsolspel man fick i julklapp och säljer av det gamla, säger Sofia Hagelin.

Här är julklapparna som svenskarna sålde vidare i julhelgen

På Tradera har det under årets julhelg sålts 14 procent fler oönskade julklappar jämfört med förra året.

Förutom oönskade julklappar har Tradera den här julen sett en oväntad ökning i försäljning av en del julmat. Det har exempelvis sålts en hel del ansjovisburkar till höga priser, som det har varit brist på i år i butikerna på grund av dåligt fiske. Även Aladdinaskar med trillingnöten i är populär, men kanske mer som samlarobjekt än som godis att äta. Så sent som för några dagar såldes en oöppnad ask på Tradera från 2013 med trillingnötter i, för 475 kronor, efter 47 bud. Även Baddare, som Göteborgs kexfabrik har slutat tillverka går till höga slutpriser.

Topplista: Dessa klappar såldes vidare på Tradera den 24 – 26 december 2021

Baserat på försäljningsvolym 24-26 dec 2021 på Tradera

  • Damkläder (klänningar, skjortor och blusar)
  • Leksaker (lego och pussel)
  • Herrkläder (skjortor och tröjor)
  • Hemelektronik (dataspel, bärbara datorer, spelkonsoller)
  • Svenskt keramik & porslin

 

Relaterade Artiklar