Hem NYHETER Rekordmånga svenskar vill hyra stuga i sommar

Rekordmånga svenskar vill hyra stuga i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Fyra av tio svenskar kan tänka sig att hyra ett fritidsboende i Sverige i sommar.

Rekordmånga svenskar vill hyra stuga i sommar 3Det visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Gotland och Öland toppar listan över de mest eftersökta platserna – och vattennära står överst på önskelistan.

I veckan gick myndigheterna ut med rekommendationer om att man nu får resa med egen bil inom en till två timmar från hemmet. För många betyder det att man kanske inte kommer iväg till släkthuset på Gotland eller hemtrakterna i norr. Då kan sökandet efter en egen stuga lite närmre hemmet ta fart på riktigt.

– En stuga nära vattnet står högst upp på önskelistan hos många inför sommaren. Utbudet av stugor till salu är väldigt lågt eftersom få vill sälja sitt fritidshus i år.

– Samtidigt är det ökade behovet tillfälligt – många som i sommar söker stuga kommer troligtvis inte ha det behöver nästa sommar. Det gör att det är guldläge att både hyra och hyra ut i sommar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

39% svarar i undersökningen från Blocket och Kantar Sifo att de kan tänka sig att hyra fritidshus i Sverige i sommar. På topplistan över de områden där flest söker fritidshus i sommar är det uteslutande orter med närhet till hav eller sjö som står högst i kurs. Det syns även på sökningarna efter attribut – är det inte sjötomt eller skärgård så vill många åtminstone ha tillgång till pool.

Topp 20 – här söker flest sommarstuga i sommar (utifrån sökningar de senaste 30 dagarna)

 1. Gotland
 2. Öland
 3. Skåne
 4. Österlen
 5. Halmstad
 6. Stockholm
 7. Åre
 8. Norrtälje
 9. Varberg
 10. Göteborg
 11. Bohuslän
 12. Värmdö
 13. Helsingborg
 14. Halland
 15. Fårö
 16. Fjällbacka
 17. Västkusten
 18. Dalarna
 19. Östergötland
 20. Smögen

Mest sökt inom ‘fritidshus uthyres’ på Blocket just nu

 1. Pool
 2. Sjötomt
 3. Villavagn
 4. Årsvis
 5. Torp
 6. Skärgård
 7. Bastu
 8. Havsutsikt
 9. Båt
 10. Sjö

Så ser du till att uthyrningen är trygg

– Att hyra ett ställe några veckor under sommaren är ett enkelt och billigt sätt att prova på sommarstugelivet. Men det finns några saker som är bra att tänka på – varav det viktigaste är att inte betala någon hyra i förskott, säger Matilda Adelborg.

Ett annat tips är att kontrollera adressen med hjälp av en karttjänst, finns stället? Du kan också kolla upp att ägaren verkligen är ägare till fastigheten – det kan du göra gratis på Lantmäteriets hemsida.

Det tredje tipset skulle jag säga är att alltid skriva ett hyreskontrakt! Se till att ni är överens om vad som gäller med städning, avbokning och om något går sönder.

Relaterade Artiklar