Pollensäsongen ger rusning efter luftrenare
Hem NYHETER Pollensäsongen ger rusning efter luftrenare

Pollensäsongen ger rusning efter luftrenare

Publicerat av: Redaktionen

Årets pollensäsong har startat och en fjärdedel av Sveriges befolkning går nu in i en period med nysningar, kliande ögon och allmän trötthet.

Pollensäsongen ger rusning efter luftrenare 1

25 procent av svenskarna lider av pollenallergi

Men allt fler drabbade verkar ha upptäckt att det finns lindring att få utöver läkemedel. En luftrenare renar effektivt inomhusluften från pollen, damm, bakterier och annat som påverkar måendet.

Efterfrågan på luftrenare är nu tre gånger så stor som under motsvarande period förra året.

Hela 25 procent av den svenska befolkningen lider av pollenallergi och går nu in i en period med nysningar, kliande ögon och trötthet.

Men det finns lindring att få, utöver läkemedel.

– En luftrenare renar inomhusluften från pollen, damm, bakterier och annat och kan på så sätt lindra allergisymptomen och göra dig piggare. Nu har pollensäsongen kommit igång på allvar och i samband med det vackra vädret i förra veckan ökade efterfrågan på luftrenare dramatiskt och är nu tre gånger så hög som under motsvarande period förra året, säger Andree Ekström, Försäljningschef på Elgiganten.

Många pollenallergiker försöker hålla sig inomhus under den värsta perioden, men det betyder inte att symptomen blir bättre för det. Pollen och damm kommer in genom öppna fönster och ventiler och vissa tider på dygnet kan luften i huset faktiskt vara mer förorenad än luften utanför.

– Luftrenaren ger bäst effekt i det rum den är placerad i, men det betyder inte att du behöver ha flera stycken. Min rekommendation är att man använder luftrenaren i det rum man befinner sig mest i, som exempelvis sovrummet och att man överdimensionerar maskinen. Att du helt enkelt väljer en luftrenare som är avsedd för en större yta än just det rum du tänkt använda den i. På så sätt får du bättre effekt, dessutom slipper du städa så ofta, säger Andree Ekström.

Allergiker bör även använda dammsugare med HEPA-filter som filtrerar luften och blåser ut minimalt med dammpartiklar.

Svalanmärkta produkter ett tryggt köp

För den med känd allergi är Svalanmärkta produkter ett tryggt köp. Svalanmärkningen visar att produkten granskats och rekommenderas av svenska Astma och Allergiförbundet och kan ses som en vägledning i sökandet efter produkter som är bra ur allergisynpunkt. Rekommenderade produkter är tydligt Svalanmärkta även i Elgigantens sortiment.

Relaterade Artiklar