Airbnb delar ny svensk statistik och lanserar stort initiativ för hållbar turism
Hem NYHETER Airbnb delar ny svensk statistik och lanserar stort initiativ för hållbar turism

Airbnb delar ny svensk statistik och lanserar stort initiativ för hållbar turism

Publicerat av: Redaktionen

Nya siffror delas nu globalt för ökad transparens i samband med att Airbnb lanserar nya initiativ för att driva sund och hållbar turism som ska gynna lokala samhällen.

Airbnb delar ny svensk statistik och lanserar stort initiativ för hållbar turism 2Samtidigt välkomnar Airbnb ökad expertis i och med bildandet av ny nämnd med fokus på turismfrågor.

Airbnb delar idag med sig av nya siffror för en globalt ökad transparens kring hemdelningens positiva inverkan på fler än 300 städer och 80 länder världen över.

Siffrorna, som är tillgängliga för alla inbegriper hela 2017 och är del av ett pågående engagemang i en ökad transparens mot lokala myndigheter. Siffrorna belyser de nedärvda fördelarna med hållbar turism för lokala familjer och samhällen, samt visar att det globalt sett finns 4.85 miljoner annonser för boende på Airbnb i fler än 191 länder.

Den stora majoriteten av gästerna som väljer Airbnb säger att de gör det för att få uppleva en plats som en lokalinvånare (79 %). Gäster upplever även att Airbnb är bekvämare än hotell i och med en större spridning av boende på destinationen. (89%).

Över hälften av de som använder Airbnb globalt (53 %) säger att de pengar de sparade genom att använda Airbnb spenderades på ett lokalt företag. Nästan hälften av gästernas utgifter (44 %) spenderades dessutom i samhällena de gästade, utspridda över hela staden, bortom hotellen och traditionella samlingsplatser för turister.

– I och med att såväl resande som turism växer snabbare än resten av ekonomin är det viktigt att så många som möjligt gynnas av detta – och just nu är inte all turism likvärdigt anpassad för alla. För att demokratisera fördelarna med resande erbjuder Airbnb ett hälsosamt alternativ till de resvanor som innebär att mängder av turister semestrar på samma ställe, vilket har plågat vissa städer under flera decennier, säger Chris Lehane, Global Head of Policy and Communications, AIrbnb.

I Sverige visar siffrorna följande:

 • Sverige har en levande community av värdar som välkomnat resenärer från över 150 länder till sina hem och samhällen.
 • I Sverige tjänade den typiske värden i genomsnitt 23 114 kr på att hyra ut sitt utrymme 26 dagar per år.
 • Sverige välkomnade ca 490 000 gäster förra året, medan 672 000 personer reste från Sverige till andra destinationer

Stockholm

 • Resenärer från över 143 länder besökte Stockholm under 2017
 • Den typiska värden tjänade 25 394 kr på att hyra ut sitt utrymme 28 dagar per år
 • 180 000 gäster besökte Stockholm förra året
 • 274 000 personer reste från Stockholm till andra destinationer

Göteborg

 • Resenärer från över 112 länder besökte Göteborg under 2017
 • Den typiska värden tjänade 19 956 kr på att hyra ut sitt utrymme 25 dagar per år
 • 60 000 gäster förra besökte Göteborg förra året
 • 82 000 personer reste från Göteborg till andra destinationer

Lanseringen av Office of Healthy Tourism

Presentationen av de nya siffrorna sammanfaller med att Airbnb lanserar sitt nya Office of Healthy Tourism, ett initiativ för att bidra till att driva lokal, autentisk och hållbar turism i länder och städer över hela världen.

Sedan Airbnb grundades för 10 år sedan har resenärer upptäckt nya destinationer och grannskap utanför de typiska turiststråken, något som inneburit ekonomiska fördelar till små företag och lokalinvånare runt om i världen. Genom att bygga vidare på detta arbete via partnerskap, program och evenemang utökar Airbnb nu, med Office of Healthy Tourism, sina ansträngningar för att ekonomiskt stärka samhällen, driva resor till mindre kända platser och stödja miljövänligare resvanor.

– Airbnb stödjer turism som är lokal, autentisk, mångfaldig, inkluderande och hållbar. Genom den meningsfulla inkomsten vår globala community av värdar tjänar, vår förmåga att främja turism på platser som behöver det som mest och de nedärvda hållbara fördelarna av värdskapet erbjuder vi den sortens resande som är bäst för destinationerna, invånarna och resenärerna, sa Chris Lehane.

Presenterar Tourism Advisory Board

För att stödja detta pågående uppdrag välkomnar Airbnb också sin första expertrådgivningsnämnd inom turismfrågor. Sammansatt av experter inom global turism kommer nämnden att hjälpa till att utveckla företagets långsiktiga vision och aktiviteter för att säkerställa att Airbnb kvarstår som en lösning för att motverka det överflöd av turism som orsakats av rådande resvanor.

Detta är särskilt viktigt eftersom turismbranschen fortsätter att växa. Enligt World Travel & Tourism Council (WTTC) stödjer resebranschen 313 miljoner jobb och genererar 10 % av jordens BNP.

Tourism Advisory Board inkluderar globala ledare med imponerande meriter som har satt tonen för denna dialog under sina år i branschen:

 • Taleb Rifai, tidigare Secretary General, United Nations World Tourism Organization (UNWTO)
 • David Scowsill, Chief Executive, EON Reality Inc. och tidigare President and CEO, World Travel & Tourism Council (WTTC)
 • Rosette Rugamba, Managing Director, Songa Africa och Amakoro Lodge samt tidigare Director General, Rwanda Tourism
 • Professor Hon Bob Carr, tidigare Foreign Affairs Minister, Australia, och tidigare Premier of New South Wales

– Vi är otroligt stolta över att några av resebranschens främsta ledarna har valt att ingå i vår Tourism Advisory Board. Dessa är alla ledare med enastående meriter som har arbetat för att främja nyttig turism och kommer från fyra olika kontinenter. Vi ser fram emot att få deras perspektiv på att säkerställa att Airbnb kvarstår som en lösning mot massturism och att få ta del av deras expertis för att främja och driva nyttig turism runt om i världen, säger Chris Lehane.

– Den typ av turism som Airbnb erbjuder förstärker såväl livskvaliteten för invånarna på destinationerna som upplevelsen och resans kvalitet för gästerna. Jag är exalterad över att vara med i Airbnbs Tourism Advisory Board och att tillsammans med styrelsens övriga medlemmar säkerställa att företaget fortsätter vara en global drivande och god kraft för nyttig turism, säger Taleb Rifai, tidigare Secretary General, United Nations World Tourism Organization

Relaterade Artiklar