Inlägg på sociala medier kan göra dig sårbar för IT-attacker
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Personliga inlägg på sociala medier kan göra dig sårbar för IT-attacker

Personliga inlägg på sociala medier kan göra dig sårbar för IT-attacker

Publicerat av: Redaktionen

Drygt 8 av 10 svenskar använder sociala medier dagligen, där de delar med sig av personlig information i det nätverk de använder.

Faktum är dock att personliga inlägg kan göra oss till tydliga måltavlor för IT-attacker, varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Bilder på husdjur, barn eller kollegor kan tyckas harmlöst att lägga upp i sociala medier, vilket i själva verket är långt ifrån sanningen. Faktum är att frekventa delningar av personligt innehåll på sociala medier kan göra användarna till uppenbara måltavlor för IT-bedragare.

Informationen kan användas av IT-bedragare för att utföra riktade attacker mot användarna i fråga. Så lyder varningen från Johan Silkenäs, Global Director of MSP Services på IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

”Det finns stora risker med att öppet dela bilder och inlägg med information om våra arbetsplatser eller vad vi ägnar oss åt på fritiden. Våra frikostiga delningar underlättar för IT-bedragare att hitta information om var vi befinner oss och har varit, våra födelsedagar, arbetsplatser och fritidssysselsättningar, samt om våra barn och familjer. Denna information kan IT-bedragare sedan använda mot oss för att utveckla riktade och mycket övertygande IT-attacker, som kan lura även erfarna internetanvändare,” säger Johan Silkenäs.

Attackerna kan bl a ske i form av nätfiske, där offret tar emot mail, sms eller förfrågningar direkt på sociala medier, med personlig information inkluderad. Om du exempelvis har delat med dig av flera cyklingsbilder och färdbeskrivningar från tidigare cykelresor, så kan bedragarna försöka lura dig genom att skicka dig falska digitala annonser för billiga cyklar.

 Föräldrar och barn befinner sig i riskzonen

En av de mest utsatta grupperna är föräldrar som slarvigt delar med sig av mängder bilder på sina barn och deras aktiviteter – ett fenomen som har kallats “sharenting” (en sammandragning av de engelska orden sharing and parenting). Det kan t ex handla om användare som delar bilder från barnens födelsedagar eller på julmys med familjen, vilket i praktiken faktiskt kan innebära att de utsätter både sig själva och sina barn för potentiella risker, som finns kvar många år in i framtiden.

“Genom att dela bilder från dina barns födelsedagar eller deras första skoldag ger du potentiellt IT-bedragare tillgång till en del personlig information. I värsta fall kan det leda till identitetsstöld för både dig själv och dina barn,” säger Johan Silkenäs.

Den engelska banken Barclays uppskattar att år 2030 kommer två av tre fall där barn får sin identitet stulen att vara ett resultat av just fenomenet sharenting. Varningen från Johan Silkenäs är därför tydlig:

Inlägg på sociala medier kan göra dig sårbar för IT-attacker “Dela aldrig personlig information om var du bor, arbetar eller var dina barn går i skolan. Dessutom bör du undvika att dela bilder från ditt företags kontor, eftersom det kan försvaga dess säkerhet. Internet glömmer aldrig, så var försiktig med vad du delar när det kommer till bilder och inlägg i sociala medier. Tänk gärna till en extra gång om delningen på något sätt utgör en risk för dig själv eller andra som figurerar på bilden eller i inlägget,” säger han.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar