Nya kundgrupper ställer nya krav på nätmatsaktörerna
Hem DETALJHANDEL Nya kundgrupper ställer nya krav på nätmatsaktörerna

Nya kundgrupper ställer nya krav på nätmatsaktörerna

Publicerat av: Redaktionen

Nya siffror från YouGov, på uppdrag av shoptech-företaget StrongPoint, visar att tre av tio nätmatskunder nu tillhör kategorin unga vuxna utan barn.

Nya kundgrupper ställer nya krav på nätmatsaktörerna 1

Svetlana Kolesova

Dessutom att det är den grupp som står för den stora tillväxten under det närmaste året. Nya kundgrupper ställer nya krav på nätmatsaktörerna, framför allt på flexibilitet och nytänkande. Detta enligt Svetlana Kolesova, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, apropå de nya siffrorna.

Nätmaten fortsätter att växa och enligt en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av shoptech- företaget StrongPoint framgår att den kundgrupp som växer mest är unga vuxna utan barn.

Gruppen utgör redan idag cirka en tredjedel av kundgruppen och är den snabbast växande: av dem som planerar att börja nätmatshandla det kommande året tillhör drygt fyra av tio av denna grupp – och det är en grupp med helt andra preferenser kring sitt e-handlande.

”Hämta var du vill, när du vill och hur du vill” är vad dessa ”digital natives” förväntar sig. Fjärran är tiden då konsumenterna accepterade att sitta hemma och invänta en relativt oflexibel matleverans med en tidsslot om fem timmar. Av undersökningen framgår att 29% (av de som uppger att de regelbundet handlar nätmat) är möjligheten att själv få välja när man får, eller kan, hämta upp sin mat ett av de viktigaste kriterierna vid val av nätmatsleverantör. Det är till och med viktigare än snabb leverans. I gruppen unga utan barn är motsvarande siffra 35%. Och det ställer helt nya krav på handeln:

– Redan nu är det ett stort tryck på retailers att erbjuda flexibla lösningar och framöver kommer trycket högst troligt att öka. Det är logiskt och rimligt att den unga vuxna gruppen är en stor potential för e-handel, då många fokuserar på sitt jobb, sin karriär och sitt sociala liv och prioriterar det i stället för att spendera tid i affärer. Det höga tempot i storstadslivet gör att vi oftast är tvingade att välja borta några av vara rutiner för att ha tid för annat som kanske är viktigare, som vänner och partner. Den nya målgruppen kommer eventuellt att ta till sig vanan att handla online och förväntar sig flexibla lösningar och drar med sig andra grupper, vilket troligtvis i sin tur kommer att påverka hela marknaden, kommenterar Svetlana Kolesova, som forskar på dagligvaruhandel vid Handelshögskolan i Stockholms Center for Retail Studies.

Relaterade Artiklar