Godis, chips och choklad – här är onyttigheterna vi spontanköper mest
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning: Godis, chips och choklad – här är onyttigheterna vi spontanköper mest

Ny undersökning: Godis, chips och choklad – här är onyttigheterna vi spontanköper mest

Publicerat av: Redaktionen

Tre av fyra svenskar uppger att de brukar spontanköpa något de egentligen inte hade tänkt när de handlar mat, enligt en ny undersökning från Sifo/Mathem.

Godis, chips och choklad toppar listan över de onyttigheter som oftast slinker med.

En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Mathem visar att tre av fyra (76%) spontanköper mat som de inte hade tänkt köpa eller som de inte behöver. Fler kvinnor (80%) än män (74%) spontanköper mat och det är vanligast i åldersgrupperna 16–34 år (79%) och 35–55 år (79%). Minst spontanköp sker i åldersgruppen 56–79 år där 71 procent uppger att de köper mat som de inte hade planerat att köpa.

Godis, chips och choklad i topp

Godis, chips och choklad – här är onyttigheterna vi spontanköper mestPå frågan vilka livsmedel som oftast köps spontant hamnar godis (29%), chips (24%) och choklad (23%) i topp, följt av glass (17%), kakor (16%) och läsk (11%)

Både kvinnor och män listar godis som det livsmedel de oftast spontanköper, men därefter skiljer sig smaken då män föredrar chips (25%) medan kvinnor väljer choklad (25%). Det finns även skillnader mellan åldersgrupperna då unga mellan 16–34 år föredrar chips (31%) medan de som är mellan 35–55 år (31%) och 56–79 år (29%) helst väljer godis.

– Ingenting i en butik är placerat där av en slump, oavsett om det gäller fysiska butiker eller online. Däremot är ju rörelsemönstret annorlunda i en fysisk butik och det är lättare att rycka till sig produkter som är strategiskt utplacerade nära kassan, inte minst om du är lite hungrig när du handlar. De flesta köpbeslut tas i butiken, så genom att planera inköpen innan du handlar så minskar du drastiskt riskerna att köpa sådant du egentligen inte vill ha eller behöver, säger Julia Lindberg, sortiments- och inköpsdirektör på Mathem.

Undersökningen visar vidare att nästan varannan svensk (48%) anser att mataffären online är bättre på att förhindra spontanköp. Endast 14 procent anser att den fysiska butiken är bättre.

Från undersökningen:

Hur ofta händer det att du spontanköper något som du inte hade tänkt att köpa eller som du inte behövde när du gjorde dina övriga mat- och dagligvaruinköp?

Ibland: 56%
Sällan: 23%
Varje gång jag handlar: 21%
Aldrig, 1%
Varje gång + ibland: 76%
Bas: 1079

Vilka av följande livsmedel köper du främst spontant (dvs utan att det egentligen var planerat)?

Godis: 29%
Chips: 24%
Choklad: 23%
Glass: 17%
Kakor: 16%
Läsk: 11%
Öl: 2%
Tobak: 1%
Annat: 17%
Inget av ovan: 17%
Bas: 1068

Relaterade Artiklar