Nu släpps julklappen barn egentligen vill ha – skärmtid
Hem E-HANDEL Nu släpps julklappen alla barn egentligen vill ha – skärmtid

Nu släpps julklappen alla barn egentligen vill ha – skärmtid

Publicerat av: Redaktionen

Mössor, matkassar, bakmaskiner och mobillådor. Sedan 1988 utlyser branschorganisationen Svensk Handel vad de bedömer är årets julklapp.

Men är det verkligen representativt för vad vi önskar oss?

För att påminna om att julen är barnens högtid lanserar Vimla nu sin egen variant av årets julklapp, ett presentkort på extra skärmtid.

Svensk Handel har sedan 1988 utsett Årets Julklapp. Då var det en bakmaskin, 2003 var det mössan, 2011 blev det matkassen och i år blev det alltså det stickade plagget. Årets julklapp är tänkt att vara en analys av aktuella konsumentbeteende och en spegling av rådande handelstrender. De utvalda julklapparna är dock sällan något som står högt upp på önskelistorna hos de som julen främst är till för. Barnen. Ett faktum som Vimla tagit fasta på när de nu introducerar sin alternativa julklapp för 2022.

– Julen är barnens högtid och på riktigt, vilket barn vill ha ett par stickade långkallingar på julafton? Därför har vi på Vimla valt att utmana Svensk Handels tomtemonopol och utse en julklapp som varenda unge där ute faktiskt vill ha. Nämligen skärmtid, säger Ida-Cecilia Musilová, varumärkesansvarig på Vimla.

Skärmtid är en fråga som ständigt diskuteras bland föräldrar och forskare runt om i landet. Med initiativet vill Vimla slå hål på några av de myter som finns kring barn och internet. Som att skärmtid alltid skulle vara dåligt eller att en hög internetanvändning skulle leda till ett större utanförskap. En av de som forskat längst på området är den prisbelönta svensken Elza Dunkels som har bedrivit studier om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet.

– Vi ska inte begränsa våra barns mobilanvändande. Det finns till exempel inga källor eller forskning som stödjer teorin om skärmtid. Det går inte att säga att; så många timmar ska ett barn använda mobilen för att må bra. Vissa mår bra av att använda sin mobil flera timmar om dagen, medan andra inte har samma behov, säger Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och författare till boken “Skärmstark”.

Presentkortet på skärmtid är tänkt att kunna användas när som helst barnen vill ha extra skärmtid (dock inte innan läggdags). På baksidan finns stämplar som enkelt kan kryssas över, 1 timme åt gången, 10 timmar totalt. I paketet ingår också en handbok om barn och internet framtagen tillsammans med prisbelönta forskaren Elza Dunkels.

Nu släpps julklappen barn egentligen vill ha – skärmtid– Vi måste sluta behandla skärmtid som något farligt. Undersökningen Svenskarna och internet visade att hälften av alla barn mellan 8–19 år känner sig utanför på grund av för lite skärmtid. Ungas sociala liv sker alltmer online, så är det bara. Den medföljande handboken blir ett sätt att öppna upp för diskussion om internet och skärmtid med sitt barn. Det kan vara svårt att närma sig ämnet utan att komma med pekpinnar eller förbud, något som sällan fungerar, avslutar Ida-Cecilia.

Presentkortet, som är helt kostnadsfritt, går att beställa på Vimla.se från och med den 1 december.

Relaterade Artiklar