Netatmo och Yr i samarbete för att förbättra väderprognoser
Hem NYHETER Netatmo och Yr i samarbete för att förbättra väderprognoser

Netatmo och Yr i samarbete för att förbättra väderprognoser

Publicerat av: Redaktionen

Företaget Netatmo, som gör smarta hem-lösningar, meddelar att de samarbetar med YR för att öka noggrannheten i väderprognoser med hjälp av data från Netatmo Personal Weather Station.

Netatmo och Yr i samarbete för att förbättra väderprognoser 2Netatmo meddelar idag att företaget samarbetar med vädertjänsten Yr för att tillsammans förbättra väderprognoser. Det norska meteorologiska institutet (MET Norge) och NRK använder data från Netatmos personliga väderstationer, Netatmo Personal Weather Station, för att öka noggrannheten i beräkningarna. De nya observationerna är nu tillgängliga i mobil- och webbversionerna av Yr.no samt i API-plattformen MET Norge och NRK och kan nu erbjuda betydligt bättre temperaturprognoser till användare i Norge, Sverige, Finland och Danmark.

Netatmo har även en väderkarta där data som registrerats av Netatmo Personal Weather Station visas för allmänheten. Väderkartan är tillgänglig för alla och är den största insamlingen av personlig väderdata som också möjliggör bättre förståelse för klimatet.

Yr använder en ny metod som utvecklats av MET Norge och som integrerar konsumentdata – där Netatmos väderkarta ingår – för att deras existerande algoritmer ska kunna göra bättre väderprognoser. Med hjälp av väderkartan kan MET Norges forskare få tillgång till hyperlokal data i realtid, vilket gör att de kan göra en djupare analys av lokala väderförhållanden.

Den nya metoden förbättrar prognosnoggrannheten både i tid och geografi. Den minskar också tiden mellan uppdateringarna på Yr från sex timmar till endast en timme. Även exaktheten i områdesanalysen ökar. Vanliga väderobservationer görs på ett rutnät som är 2,5 x 2,5 kilometer. Med användarobservationer från Netatmo Personal Weather Station kan obeservationsområdena minskas till 1 x 1 kilometer.

Prognosförbättringarna är mest påtagliga under den nordiska vintern där den nya metoden förväntas kunna eliminera hälften av alla större prognosmissar.

  • Det här är bara början på en utveckling som kan revolutionera väderprognosen, säger Jørn Kristiansen, chef för utvecklingsavdelningen på Meteorologisk institutt i Norge.
  • Det är spännande att se att den uppkopplade tekniken inte bara ses som en rolig pryl, säger Fred Potter, Netatmos CEO. I detta fall gör den hyperlokala datan som tillhandahålls av Netatmos personliga väderstationer att väderprognoserna från en tillförlitlig prognostjänst kan bli ännu bättre, vilket kommer påverka miljontals människor.

Pris och tillgänglighet

I Sverige säljs Netatmo Personal Weather Station för 1649 SEK och finns tillgänglig hos Clas Ohlson, NetOnNet, ElektroSkandia, Dustin och netatmo.com.

Relaterade Artiklar