Mindre än 100 dagar kvar till jul: svenskarna börjar julklappshoppingen i september
Hem NYHETER Mindre än 100 dagar kvar till jul: svenskarna börjar julklappshoppingen i september

Mindre än 100 dagar kvar till jul: svenskarna börjar julklappshoppingen i september

Publicerat av: Redaktionen

Med mindre än 100 dagar kvar till jul har julhandeln nu officiellt startat.

Mindre än 100 dagar kvar till jul: svenskarna börjar julklappshoppingen i september 2En ny undersökning från Mastercard visar att 12 procent börjar julshoppa redan i september eller tidigare och 10 procent i oktober. Men majoriteten väntar fortfarande till november (37 procent) eller till sista minuten, i december (37 procent).

Totalt beräknas genomsnittssvensken spendera 6 494 kronor på presenter till nära och kära från och med idag fram till julafton, vilket är 806 kronor mer än Europagenomsnittet som ligger på 5 688 kronor.

Undersökningen visar också att upplevelsepresenter ökar i popularitet jämfört med traditionella gåvor. Det är en av orsakerna till att julhandeln påbörjas tidigare; svenska konsumenter uppger att de vill säkerställa tillgången till biljetter för resor och konserter.

Även fotboll och andra sportevenemang, escape rooms och middagar på högklassiga restauranger ökar i popularitet. De främsta anledningarna till att ge bort upplevelser uppges vara att kunna njuta av något tillsammans, ge bort en mer personlig present, att samtidigt få möjlighet att unna sig något själv och möjligheten att dela upplevelsen med familj och vänner via sociala medier.

Trots ett större fokus på upplevelsepresenter förväntas Black Friday, den 29 november, bli årets största julhandelsdag. Den näst största julhandelsdagen förväntas bli den sista lördagen innan jul.

“I och med att shoppinghögtider som Black Friday ökar i popularitet och konsumenterna fokuserar allt mer på upplevelsepresenter, kan vi förvänta oss att den tidiga julhandeln kommer att fortsätta att öka år för år.”, säger Erik Gutwasser, VD, Norden och Baltikum på Mastercard. ”Vi ser också i undersökningen att allt fler handlar sina klappar online via sin smartphone eller surfplatta”.

DE MEST POPULÄRA UPPLEVELSEPRESENTERNA

  1. Biobesök
  2. Spa-paket
  3. Konserter
  4. Resor
  5. Teater
  6. Fotbollsevent
  7. Vinprovning
  8. Stand-up/komedi-event
  9. Båtturer
  10. Yogaevent

 

Relaterade Artiklar