Automatiskt utkast
Hem NYHETER Linda Fragner, grundare av Sustainability Sprint

Linda Fragner, grundare av Sustainability Sprint

Publicerat av: Redaktionen

Linda Fragner, grundare av Sustainability Sprint är en av våra talare som kommer att delta i IT-Retails Hållbarhetsfrukost den 21 april på Retail Tech Expo. 

Sustainability Sprint är en innovationsprocess och workshopmetod designad för att främja effektiv samverkan med medarbetare, kunder, branschkollegor och intressenter kring våra gemensamma hållbarhetsutmaningar. 

Berätta lite om dig själv och ditt företag Sustainability Sprint? 

Jag är till grunden innovationsledare och affärsutvecklare, har varit ganska länge på Vattenfall och arbetat med innovationsprocesser. För ca ett och ett halvt år sedan startade jag företaget Upgreen men tog fram innovationsprocessen Sustainability Sprint. Vilket handlar om innovation och hur viktigt det är med samverkan mellan olika perspektiv samt olika kompetenser som löser problem tillsammans. Hållbarhet är just nu den största förändringsresan som alla företag är mitt uppe i bland annat att ta fram mer hållbara tjänster och produkter – som är en del av lösningen i stället för problemet.  

Kring frågan HUR, handlar det mycket om hur vi ska lösa problem tillsammans och samverkan mellan kunder, medarbetare, partners etc. för att hitta gemensamma lösningar. Sustainability Sprint metoden är egentligen ett snabbt sätt hur man tillsammans kan experimentera och testa idéer!  

Du har även skrivit boken odla idéer som släpps snart, det är en konkret handbok om hur man kan bli en hållbarhetsintraprenör. Kan du berätta lite om boken och hur du kom på idéen till den? 

Jag samarbetar med en man som heter Thomas Arctaedius som är forskare på entreprenörskap och innovation. Han har även jobbat med innovationsprocesser, startat många företag och föreläser inom ämnet. Vi var med i ett webbinarium där vi pratade om hållbarhet, hållbaraffärsutveckling och innovation samt delade våra idéer. Sedan arbetar jag men en tjej som heter Frida Panoussis och hon är en grafic recorder som är väldigt bra på att visualisera. 

Automatiskt utkast

Linda Fragner

Första tanken var att jag och Frida skulle skriva en enklare E-handbok men sedan frågade vi Thomas om han ville vara med och han tyckte att det var en bra idé. Då bestämde vi oss för att göra en praktisk handbok för personer som känner att deras företag eller organisation bör göra mer för att accelerera hållbarhet. Man kanske har sina strategier och tagit fram en hållbarhetsredovisning men det går helt enkelt för långsamt. Dessa personer har massa idéer kring hur man bör arbeta för att snabba på och ställa om för att ta fram mer hållbara tjänster och produkter men har svårt att få gehör för sina idéer – vad kan man då göra? Så detta är en praktisk handbok för dem som vill göra mer.  

I boken får man konkreta tips och övningar på hur man faciliterar workshops, skapar effektiva idégenererings workshops, hur man snabbt visualiserar idéer genom snabb och enkel prototyping, hur man får snabb feedback från kunder och intressenter för att utveckla sina idéer, hur man pitchar sina idéer och driver igenom dem etc. Så i det stora hela är Odla idéer en praktisk handbok om hur man får hållbara idéer att växa snabbt, som man kan ha med sig som stöd för att få fler saker att hända och verkligen ta hand om alla bra idéer som finns hos medarbetarna som vill göra mer och bidra med en förändring.  

Företag behöver öka innovationsförmågan, innovation har aldrig varit viktigare. Jag tror inte att innovation sker utan samverkan och samarbeten, det måste vara flera olika perspektiv. Det är viktigt att medarbetare känner att de faktiskt får vara med och driva hållbarhetsresan. Företagen måste verkligen ta vara på alla goda idéer som finns där ute – man måste vara flera för att lösa problemen tillsammans.  

Vad ser du mest fram emot med hållbarhetsfrukosten?  

Det kommer att bli väldigt kul och intressant att få lyssna på de andra talarna och se hur de arbetar med hållbarhet. Det är alltid roligt när man samlar olika typer av företag som drivs av samma gemensamma mål – det är alltid bra att mötas upp. Det kommer säkert att bli en väldigt inspirerande mässa och frukostmöte!  

Vill du höra mer om Lindas spännande arbeta och hennes bok är du varmt välkommen till vår konstandsfria hållbarhetsfrukost den 21 april på Retail Tech Expo. Ta del av en inspirerande och givande frukost där du får chansen att lyssna på talare som aktivt jobbar med hållbarhetsutveckling. Läs mer och boka din plats här. 

IT-Retail, Jelena Minic

Relaterade Artiklar