KungSängen bygger samman fysisk och digital handel med SAP
Hem E-HANDEL KungSängen bygger samman fysisk och ehandel med SAP

KungSängen bygger samman fysisk och ehandel med SAP

Publicerat av: Redaktionen

På bara några år har KungSängen dubblerat antalet fysiska sängbutiker och byggt ut sin webbhandel, och är nu Sveriges största sängkedja.

Nu pågår nästa stora satsning att göra det ännu mer bekvämt för kunderna att handla sin säng och sängtillbehör – oavsett om de börjar på nätet eller ute i butik.

Med hjälp av konsultbolaget Remit och IT-lösningar från SAP tar man nästa steg i en unik och skräddarsydd shoppingupplevelse.

– Vi ställde oss frågan varför en varukorg inte kan röra sig mellan det fysiska och digitala. Det är många som pratar om omnikanal men oftast så fastnar man i bara en kanal. Det nya med vår modell är att kunderna kommer att kunna börja handla i någon av våra sängbutiker och sedan slutföra köpet online, säger Ola Benemark, e-handelschef på KungSängen.

Ola började på KungSängen 2021 men redan 2018 påbörjades ett omfattande arbete med att rusta upp IT-systemen och bygga om alla butiker. Resan har varit expansiv och på bara några år har KungSängen i stort sett fördubblat antalet butiker till ett femtiotal och etablerat en omfattande webbshop.

Tillsammans med SAP och konsultföretaget Remit har man nu kommit fram till att slå samman e-handeln med de fysiska butikerna. Kunderna väljer olika vägar fram till köpbeslutet och man började skissa på ett nytt IT-landskap som skulle stödja hela resan.

Det tidigare e-handelssystemet var mer kompakt och hade alla funktioner i ett och samma system. Genom att implementera ett integrationslager från SAP ville man skapa ett mer modulbaserat system som kunde fungera som en brygga mellan det gamla och nya.

KungSängen använder SAP Emarsys för att möjliggöra den digitala köpresan, anpassa marknadsföringen och skapa ett unikt kunderbjudande. Systemet hjälper till att hitta den bästa strategin och automatiserar arbetet med hjälp av AI och maskininlärning.

– För vår del handlar det om att engagera kunden på ett tidigt stadium, vara tillgänglig för kunden och skapa små barriärer under köpresan. På så sätt kan vi skapa en personifierad och unik upplevelse där man som kund kan välja var och när man vill slutföra sitt köp, berättar Ola.

– De flesta leverantörer pressas i dag av den stigande inflationen och konkurrenter som anpassar sina priser. Bra information om kunden är därför det nya guldet. Det gäller att hitta värde i den kunddata man har, berika den och skapa ännu mer aktiva kunder i alla kanaler, säger Mikael Kristiseter, Sales Director Customer Experience på SAP.

KungSängen bygger samman fysisk och digital handel med SAP

KungSängen har haft det lättare än många andra att utveckla sin affärsmodell då man äger alla egna butiker och kontrollerar själv alla varumärken, e-handeln, lastbilarna och tillverkningen av produkter.

– Skillnaden mot tidigare är att även mindre företag nu kan kosta på sig att investera i världsledande teknik. Tekniken har blivit tillgängligare, betydligt enklare att implementera och använda för medarbetare utan att man behöver flera års erfarenhet, säger Ola Benemark.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar