Kortbedrägerier ökar med 10 procent i USA – så skyddar sig svenska turister
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Kortbedrägerier ökar med 10 procent i USA – så skyddar sig svenska turister

Kortbedrägerier ökar med 10 procent i USA – så skyddar sig svenska turister

Publicerat av: Redaktionen

Kortbedrägerier i samband med bankomatuttag eller köp i butik i USA har ökat med 10 procent under förra året visar ny data från dataanalysföretaget FICO.

Kortbedrägerier ökar med 10 procent i USA – så skyddar sig svenska turister 2Siffrorna visar att antalet kort som utsattes för fysiskt bedrägeri ökade med 10 procent och antalet manipulerade kortläsare i bankomater, restauranger och butiker ökade under året med 8 procent.

”Antalet bedrägerier och drabbade kortägare slog nytt rekord i USA förra året. Även om de flesta kortläsare är säkra, utvecklar bedragare nya tekniker och tillvägagångssätt för att hacka bankomater. Därför är det viktigt att såväl amerikanska konsumenter som utländska turister är medvetna om risken och är försiktiga när de tar ur kontanter”, säger TJ Horan, Vice President för gruppen som arbetar med lösningar mot bedrägerier på FICO.

De främsta tipsen för att minimera risken för att utsättas för kortbedrägeri under USA-resan är:

  1. Tycker du att bankomaten ser konstig ut, är det svårt att föra in kortet, eller ser du folk som verkar cirkulera runt bankomaten utan syfte. Lita på din instinkt och leta upp en annan bankomat.
  2. Om kortet fastnar i bankomaten, kontaktar genast din kortutgivare omgående, vänta inte till dess att till exempel banken där bankomaten finns har öppnat igen för att gå in och fråga efter kortet.
  3. Många kortutgivare använder sig av system som skickar ett sms eller mejl vid misstanke om bedrägeri, var uppmärksam på dessa och se till att ditt kortföretag alltid har uppdaterade kontaktuppgifter till dig.

Relaterade Artiklar