Höstens mest omskrivna smartphone
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Höstens mest omskrivna smartphone

Höstens mest omskrivna smartphone

Publicerat av: Redaktionen

Apple höll den 14 september ett event som innehöll lansering av den nya iPhone 13-serien samt uppgraderingar av Apple Watch och Ipad.

I flera år har Kaspersky-experter undersökt de ökande bedrägeriförsöken som görs i samband med Apples lanseringar.

Undersökningarna har exempelvis sökt svar på hur cyberkriminella tjänar pengar på fansens intresse för nya Apple-enheter. Kaspersky-forskare har analyserat hemsidor som påstår sig sälja Apple-produkter och upptäckt att många av dessa webbplatser är falska, och lockar människor med ett ”specialpris”. Den intet ont anande kunden gör en beställning, pengar dras från dennes kort men någon vara dyker aldrig upp.

Höstens mest omskrivna smartphoneEn annan metod är nätfiske-sidor, som påstår sig erbjuda en exklusiv möjlighet att köpa Apple-produkter före den officiella lanseringen. För att göra en beställning ombeds köparen uppge personuppgifter. Därefter kan de cyberkriminella utnyttja informationen och ta över offrets identitet, eller sälja vidare uppgifterna på Dark Web. Systemet är mycket populärt och i vissa fall ombeds köparen betala leveransavgift – vilket leder till att offret luras på sina personuppgifter och kortuppgifter.

  • Apples presentationer har alltid varit ett populärt tillfälle för cyberkriminella att utföra skadliga aktiviteter, säger Tatyana Shcherbakova, säkerhetsexpert på Kaspersky. I flera år har vi sett att cyberkriminella använder iPhone-lanseringar för att göra skada. Det visar på att dessa bedragare gärna utnyttjar aktiviteter som attraherar många människor.

Undvik att falla offer för internetbedragare genom att följa Kasperskys rekommendationer: 

  • Var skeptisk till nyheter eller extremt generösa erbjudanden och kampanjer
  • Följ inte länkar från misstänkta e-postmeddelanden eller meddelanden från okända avsändare i sociala medier
  • Kontrollera alltid äktheten hos nya webbplatser du besöker
  • Se till att ha en säkerhetslösning med uppdaterade databaser som innehåller kunskap om de senaste metoderna för nätfiske och skräppost

 

Relaterade Artiklar