Här är varorna folk inte vågar köpa på internet – ännu
Hem E-HANDEL Här är varorna folk inte vågar köpa på internet – ännu

Här är varorna folk inte vågar köpa på internet – ännu

Publicerat av: Redaktionen

Enligt den senaste Byggbarometern för våren 2018 som genomförts av YouGov på uppdrag av Bauhaus är konsumenterna fortsatt skeptiska till att handla större konsumentvaror på nätet, mycket på grund av antagna problem kring leveranserna.

Här är varorna folk inte vågar köpa på internet – ännu 1

Johan Saxne, marknadschef på BAUHAUS – Fotograf: Mattias Hamrén

17 procent av svenskarna utgår från att leveranserna gör det svårt att handla mat på nätet och 29 procent tvekar till att e-handla inredning.

37 procent antar att leveranserna av byggvaror krånglar vid köp på Internet, omedvetna om att nya logistiklösningar i stor utsträckning löst den typen av problem.

Byggbarometern genomförs två gånger per år och tar tempen på konsumenternas inställning till inköp av byggvaror till sina renoveringsprojekt.

Den senaste undersökningen visar att många fortfarande drar sig för att köpa vissa varor på nätet, mycket på grund av att man antar att leveranserna är ett problem. Mindre varor som medicin och kläder upplevs som lättare att få levererat till dörren än större varor som inredning och byggvaror.

– Att handla mindre och lättare konsumentvaror som läkemedel och kläder är nog många vana vid det här laget. Men att det i dag är lika enkelt och praktiskt att även handla större föremål som byggvaror på nätet är många kanske inte medvetna om. Många är nog fortfarande fast vid gamla konventioner att man behöver en släpkärra för att handla byggvaror. Men det finns inga e-handelsvaror där konsumenterna kan förenkla för sig själva så mycket som när man handlar stora gods, säger Bauhaus marknadschef Johan Saxne.

Gällande hemleveransen av byggvaror, det flest konsumenter ställt sig frågande till, visar Byggbarometern också att en stor del (29 procent) av de tillfrågade konsumenterna gärna skulle överväga att handla på nätet istället för i byggvaruhus om de upplevde att leveranserna var problemfria och i tid.

– Den insikten har Bauhaus tagit fasta på och vår nylanserade logistiksatsning i Göteborg i vintras har fått fantastisk respons från kunderna. Nu breddar vi satsningen stort till Malmö och Stockholm. Byggbarometern visar tydligt att yngre människor blir mer och mer positivt inställda till att handla produkter på Internet och att kunna erbjuda problemfri logistik även kring stora handelsvaror som inredning och byggvaror kommer bli en självklarhet inom en snar framtid. Här är vår avsikt att ligga i täten, säger Bauhaus marknadschef Johan Saxne.

BAUHAUS Byggbarometer

Undersökningen för våren 2018 är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 26 – 28 mars 2018 har sammanlagt 2015 intervjuer via Internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. I tabellen nedan visas resultatet på frågan om vilka undersökta varukategorier konsumenterna upplever är svårast att få hemlevererade efter att ha handlat på nätet.

Byggvaror 37% Kläder och mode 14%
Inredning 29% Läkemedel 10%
Mat 17% Skönhetsprodukter 6%
Teknik 15% Jag handlar inte varor på Internet 21%

Relaterade Artiklar