Gamers skapar klassisk musik i världens första dataspelsorkester
Hem GAMING Gamers skapar klassisk musik i första dataspelsorkester

Gamers skapar klassisk musik i första dataspelsorkester

Publicerat av: Redaktionen

I experimentet “Webhallen Orchestra” undersöker Webhallen hur gamers kan mäta sig mot en klassiskt skolad orkester.

Genom att bygga ett spel där varje action motsvarar en ton eller sekvens i ett musikstycke framför en grupp världens första klassiska stycke komponerat för att framföras av gamers.

Går det att komponera ett musikstycke med hjälp av gamers unika skills? Det ville Sveriges ledande gaming- och techdestination, Webhallen, ta reda på. De skapade därför världens första klassiska musikstycke framfört av gamers. I experimentet “Webhallen Orchestra” har Webhallen tagit fram ett nytt datorspel där alla actions motsvarar en ton, så att varje rörelse och action som alla spelare gör skapar en melodi i ett musikstycke. Musikstycket framfördes sedan på Oscarsteatern i Stockholm, där alla medverkande gamers bildade en orkester under ledning av dirigenten och kompositören bakom stycket, Max Kiusalaas.

Gamers skapar klassisk musik i världens första dataspelsorkester– I det här experimentet blir spelet ett instrument och spelarna blir våra musiker. En klassiskt skolad musiker har en otroligt bra hand to eye koordination, så det var intressant att se om en gamer kunde mäta sig mot det, säger Max Kiusalaas, dirigent och kompositör i Webhallen Orchestra.

Musikstycket framfördes på PlayStation 5, Xbox X, PC, laptops, RetroFlag NESPi 4 och Nintendo Switch. Spelet är byggt på Unreal Engine och varje plattform motsvarade en instrumentgrupp och varje action en ton i musikstycket.

– Vi vet att spelare har en otroligt snabb reaktionsförmåga. Ändå finns det fördomar kvar om att gaming skulle vara något för barn eller ett onödigt tidsfördriv. Genom att lyfta in gamingen i ett traditionellt “finkulturellt” rum ville vi visa att duktiga gamers är som duktiga musiker – kreatörer som lagt enorm tid och energi på att bli de mest tekniskt begåvade inom sin genre. Precis som bland musiker finns det en enorm stolthet över att visa upp sina förmågor inom gaming. Det är något som vi på Webhallen vill uppmuntra och belysa, säger Filippa Modig, pressansvarig på Webhallen.

 

 

Relaterade Artiklar