Hem EVENTEVENTBEVAKNING Framtidens hållbara lösningar är redan här

Framtidens hållbara lösningar är redan här

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen avslutades den stora Logistics & Distributionsmässan och Förpackningsmässan Empack i Kista norr om Stockholm. Där presenterades flera intressanta nyheter med inriktning på bland annat hållbarhet.

Framtidens hållbara lösningar är redan här 3

Emelie Törn, Project Manager, på Easyfairs

Vi var på plats IT-Retail även som utsällare. Vi träffade Emelie Törn, Project Manager, på Easyfairs som har haft huvudansvaret för planering och genomförande av mässan. Vi frågade henne om vilka förväntningar som hon har på mässan?

Förpackningar är en viktig del av helheten

”Jag har två svar på den frågan. Om jag börjar utifrån min roll som ansvarig för planeringen är det min förhoppning att såväl besökare som utställare är nöjda med mässdagarna. Vi arbetar konstant med förbättringar och utveckling. Ett fokus i år har varit smidighet. Det är viktigt att mässan flyter på så friktionsfritt som möjligt oavsett vilken roll du har under dagarna. Det här var femtonde året som Empack arrangerats, starten var 2004 i Sollentuna. Det är extra kul att vi på plats har kunnat fira de utställare som har varit här samtliga år. Det är verkligen kul att många återkommer år efter år. Jag ser det som en kvalitetsstämpel på Easyfairs arbete”, svarar Emelie.

”Om jag ska svara på frågan om förväntningar utifrån min roll som vanlig medborgare är det miljö och hållbarhetsaspekterna som jag vill lyfta fram. De flesta av oss är idag medvetna om vilka gigantiska miljöproblem som till exempel gömmer sig i haven. Stora mängder skräp driver runt och bildar stora formationer som ställer till massor av elände för såväl djurlivet som sjöfarten. Min förväntan på dessa dagar, utifrån det perspektivet, är därför att jag hoppas att förpackningsindustrin får en chans att visa upp det arbete som pågår för att skapa miljövänliga alternativ till dagens förpackningar och distributionsrutiner”, säger hon engagerat.

Var så god och svälj!

Framtidens hållbara lösningar är redan här 4I en monter huserar EAC Sollentuna AB. Där hittar vi ett exempel på ett mycket intressant arbete med syftet att få bort plastskräp i form av sugrör och plastpåsar. De är distributör för den Vietnamesiska tillverkaren VIDE Co., LTD. Ett samarbete som har funnits i 20 år.

I Norden lanserar de nu sugrör gjorda av gräs respektive ris. En finess är att riset de använder är sådant som inte håller samma kvalitet som det ris som går till mataffärerna. På så sätt tar man vara på en restprodukt från risodlingarna. Sugrören klarar en temperatur på mellan 5 och 30 grader Celsius och kan användas i upp till en timme. De finns i flera glada färger där man uteslutande har använt helt naturliga färgämnen.

Deras alternativ till plastpåsen är en påse som är gjord av majsstärkelse. Såväl sugrör som påsar är givetvis helt komposterbara och lämnar inga som helst restprodukter efter sig.

Intelligenta etiketter

Vi får också en pratstund med Günther Dieroff som är Chief Business Development Officer på Beneli. De har ett flertal smarta lösningar att visa upp. De kombinerar sin kompetens inom grafisk design med sitt kunnande om tekniska lösningar såsom bland annat Radio Frequency Identification (RFID) och Near Field Communication (NFC).

Framtidens hållbara lösningar är redan här 5

Günther Dieroff som är Chief Business Development Officer på Beneli

”Med våra smarta etiketter kan du till exempel läsa av om en flaska vin har blivit öppnad innan den säljs eller få mer detaljerad information om flaskans innehåll presenterat i din smarta mobil. Inom en snar framtid kommer du att kunna läsa av etiketten på en köttförpackning i butiken och inte bara få information var köttet är producerat och styckat utan också med en enkel färgmarkering se om köttet är ok att äta eller inte. Grön markering visar att köttet är ätbart och röd färg visar att köttet är för gammalt. Ett smart sätt att minska på den mängd mat som vi kastar på grund av att vi tror att den är oätbar”, berättar han.

”Vi är dessutom på gång med ett plåster som kan fästas på födelsemärken och sedan analysera huruvida födelsemärket är ofarligt eller inte. Tittar vi mer specifikt på hållbarhetslösningar så har vi ett samarbete med bland annat H&M och Peak Performance där vi med hjälp av RFID-sensorer i kläderna gör det enklare att sortera gamla kläder, utifrån material, för återanvändning”, avslutar Günther.

Vi lämnar årets mässa med ett intryck av att många spännande lösningar är på gång inom förpacknings-, logistik- och distributionsbranscherna.

Relaterade Artiklar