Hem EVENTEVENTBEVAKNING Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020

Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020

Publicerat av: Redaktionen

Vi har varit med på Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020. Rubriken på konferensen som hölls i Nashville var Bringing Innovators Together to Shape the World of Design.

Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020 6Konferensen innehöll som vanligt mycket om allt och flera bra keynote-presentationer med betydelsefulla personer.

En nyhet som presenterades var att den som använder designverktyget Solidworks kan använda en nyhet som heter 3DExperience Works. Det är ett digital verktyg för affärsinnovation på 3DExperience-plattformen. Det går att strömlinjeforma arbetsflödet med de egenskaper som finns. Den kreativa processen leder till värde.

En annan nyhet var att de som vill tillverka “on-demand” kan använda sig av tjänst hos en ny partner till Dassault Systemes. Det här blir den första som får heta “prime partner. Xometry heter företaget. Den som är ingenjör kan få sin idé tillverkad fort med “Xometry part manufacturing price quotes”. Det fungerar både från Catia och Solidworks designmiljö.

Vi såg även en del speciella andra saker i utställningsområdet. Magiska rullstolar exempelvis ! En av de organisationer, lite vid sidan av de stora bolagen, som deltog på konferensen var Magic Wheelchair. Det är en amerikansk

Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020 7

välgörenhetsorganisation som startades av en engagerad privatperson för fem år sedan. Idén att utveckla en rullstol som är lätt att använda och samtidigt “snäll” mot ett barn finansierades med Kickstarter. Snäll i det här fallet betyder att rullstolen ser ut som något helt annat, exempelvis någon välkänd sagofigur.

Grundaren hämtade in en grupp medarbetare med olika kunskaper och projektet har sedan dess vuxit snabbt. En viktig, nästan avgörande, sak för dem som utvecklat dessa var att rullstolen måste kännas bra och skojig så att barn kan känna sig bekväma med att använda den.
Produkterna som tagits fram ser olika ut enligt enskilda barns önskemål, är 3D-printade och ofta lackerade med billack så att de ser skojiga, sköna och imponerande ut på samma gång. Två nya skojiga magiska rullstolar visades för första gången på konferensen.

IT-Kanalen träffade också och intervjuade medarbetare från 3DExcite. 3DExcite är ett digitalt marknadsföringsverktyg. Du marknadsför “med ett klick” står det på väggen i 3DExcites monter på mässgolvet bland mängder av utställare.

Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020 8

Produkten fungerar med rendering av reklamfärdiga bilder. Du kan koppla till appar där du skapar digitalt medie-innehåll. Det går att använda interaktiva mediemiljöer. 3DExcite har även kommit med en ny webbaserad produkt/app som heter XStudio som går att använda till detta. Du når allt ditt innehåll på webben. Det spelar ingen roll om produkten blivit designad i SolidWorks och/eller Catiaportföljen.

“Vi finns på 3DExperience-plattformen. Det betyder att användaren kan komma åt de bilder som finns lagrade i systemet och som designteamen skapat med något av flera andra anslutna appar. Det går att hämta en bild genom att dra-och-släppa i appen. Sedan monteras produkten i en realistisk miljö med äkta ljus. Man får en bild som exempelvis kan användas på en webbförsäljningssida för att väcka intresse. Hur man renderar beror på vad bilden är till för,” sa en medarbetare på Dassault Systemes.

“Skillnaden jämfört med vanliga program för renderingar är att den här finns lätt tillgänglig på webben och du kan använda den på en iPad eller en vanlig dator.  Det behövs ingen installation och ingen unik hårdvara. Dessutom har vi tänkt till och ändrat på vem som gör dessa reklambilder. Det brukar vara designern själv som gör också det men här tänker vi att marknadsföringsavdelningen får göra renderingarna själva. Det är ju de som har som arbetsuppgift att beskriva produkten för alla andra så det kan bli bra. I marknadsföringen bör man ha bra, nya och lämpliga bilder i ett ständigt flöde. Nu är det möjligt,” sa den vi pratade med.

Det här betyder också att samarbetet mellan reklamare och designers blir bättre.

Dassault Systemes 3D EXPERIENCE World 2020 9På konferensen kunde vi också ta del av resultat från ett hackathon som pågått under en månad och fortsatte där. Hackathon-deltagarna jobbade för Ellen Meadows Prosthetic Hand Foundation på att ta fram en protes för arm som kan användas i tredje världen. Den protes som är vanlig och använts under många år har sett likadan ut länge nu och blev designad utan CAD-program. Grundarens vision är att göra en bättre protes och distribuera minst en miljon. Protesen kan kanske ersätta en protes som används idag som heter LN4.

“Det här är första steget för att utveckla en ny förbättrad design på handprotes. Det finns nyckeldata som de som utvecklar tagit del av som användare samlat i 15 år. Vi ser det här som ett viktigt arbete, en hörnsten eller stöttepelare för projektet,” sa den person som presenterade programmet.

På konferensen kan de olika team som jobbar med projektet diskutera sina problem på sociala media. Dessutom provar man att för första gången sätta ihop de förslag man utvecklar. Därefter hålls en omröstning – alla konferensdeltagare som ville kunde delta – om vilken modell som är bäst för att jobba vidare.

Dassault Systemes presenterade också nystartade bolag – startuper – som de hjälper och tycker är intressanta som en egen särskild programpunkt. Det hölls två så kallade “pitch battles” under två kvällar. Publiken kunde rösta med hjälp av 3DExperience-plattformen. Man använde också QR-koder och sina mobiltelefoner. De som vann omröstningen gick vidare till en ny omgång. Som deltagare var det viktigt att snabbt kunna svara på frågor.

Relaterade Artiklar