Hem NYHETER Framgångssaga med CoYards i brottsförebyggande butikssamverkan

Framgångssaga med CoYards i brottsförebyggande butikssamverkan

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2017 har Ystad Köpmannaförening, väktare och CoYards framgångsrikt samarbetat för ett tryggare Ystad.

Framgångssaga med CoYards i brottsförebyggande butikssamverkan 3I veckan satte man stopp för en stöldturné och tog tjuven på bar gärning.

Handeln har en stor betydelse för svensk ekonomi, betalar årligen 200 miljarder i skatt och är för många vägen in på arbetsmarknaden.  Tyvärr upplever många handlare en ökning av butiksstölder, hot mot personal och hotfulla situationer. Enligt Svensk Handel ökade svinnet i detaljhandeln med 1 miljard kronor mellan 2016 och 2018 och uppgår nu till totalt 13 miljarder kronor per år. Situationen har dessutom förvärrats av Coronapandemin då brottsligheten i handeln ökat markant, framförallt andelen situationer kopplat till hot och våld.

Ystad Köpmannaförening organiserar företag inom handel, restaurang och service. 2017 startade föreningen ett kraftfullt initiativ där butiker och väktare samarbetar med hjälp av CoYards kostnadsfria app.

”Appen gör vårt jobb enklare eftersom vi med några knapptryck snabbt kan nå ut till alla butiker med signalement, varningar och allmän information. Även butikerna använder CoYards för att larma oss vilket gör att samtliga väktare får informationen samtidigt och kan agera. Kommunikationslösningen har gjort att vi kan förhindra att en incident eskalerar till att bli ett stort problem”  säger Jerry Nilsson, väktare på Bevakning Syd.

I en artikel i Ystad Allehanda från 14 november berättas om hur CoYards framgångsrikt använts för att stoppa en stöldturné. Väktare Jerry Nilsson framhåller att han under åren varit med om flera lyckade insatser. Roland Nilsson, säkerhetsansvarig Ystad Köpmannaförening berättar att de idag är 175 medlemmar i Ystad centrum och 370 personer är kopplade till CoYards appen. Många brott har förhindrats tack vare upplägget menar Roland Nilsson.

CoYards är en marknadsledande digital plattform för grannsamverkan och har idag 50 000+ användare. CoYards kan också användas av Polisen och Missing People för att göra massutskick till användare i utvalt geografiskt område.

“Ystadsmodellen är ett perfekt exempel på hur CoYards kan användas i butikssamverkan. Enligt Svensk Handel lägger butiker i snitt mellan 200 000 – 600 000 kr/år i säkerhetshöjande åtgärder. Att använda CoYards är bevisligen både effektivt och dessutom gratis”, menar Alexis Nicou, VD för CoSafe Technology AB som också äger plattformarna CoBoats och CoSafe.

Relaterade Artiklar