Hem NYHETER Förbättring av företagets likviditet i svåra tider!

Förbättring av företagets likviditet i svåra tider!

Publicerat av: Redaktionen

Det är helt klart avgörande för företagets fortsatta produktion och överlevnad att ha en god likviditet, det vill säga tillräckligt med resurser finansiellt för att kunna hantera sina kostnader.

Förbättring av företagets likviditet i svåra tider! 3

I dagsläget är det många företag som på grund av den nuvarande situationen har svårt att bevara sin likviditet. Detta har medfört att det är många företag som väljer att ta ett företagslån för att kunna hantera sina omkostnader.

Det finns saker som ett företag kan göra för att öka sin likviditet och detta medför också en högre chans att bli beviljad ett företagslån. Att ha en god likviditet innebär många fördelar för företag generellt och är viktig för bedriften av verksamheten. Nedan kommer vi att lista några punkter som man som företagare kan göra för att förbättra företagets ekonomiska förmåga:

  • Fakturera alltid så snart som möjligt!
    Alla varor och/eller tjänster som företaget erbjuder sina kunder bör faktureras så snart som leverans eller utförande har skett. Om du vanligtvis har 30 dagars återbetalningstid så kan du också ändra villkoren för att få in snabbare betalningar till exempelvis 14 dagar efter genomförd tjänst eller såld vara.
  • Förläng leverantörskrediter
    Det är viktigt att förhandla med företagets leverantörer för att ha så bra villkor för ditt företag som möjligt. Ett bra tips är att förhandla med dina leverantörer och ändra villkoren så att de får betalt när du har fått inbetalning från kunder. Detta lättar belastningen på företagets ekonomi. En annan bra idé kan vara att förlänga kredittiden med leverantörerna till fler än 30 dagar.
  • Se noga över alla kostnader inom företaget
    Eftersom att de flesta företag just nu inte har samma inkomst från varken varor eller tjänster, så är det viktigt att se över alla kostnader. Spara in på de kostnader som är möjligt att spara in på i första hand. Det är bättre att spara in på det som går att sparas på än att det går så pass långt att du som arbetsgivare behöver dra in på personal eller sälja 

Permitteringar och uppsägningar

Om det är så att ditt företag har drabbats hårt av produktionsminskningar, så kan det vara så att det i många fall är nödvändigt att permittera eller varsla personal. Detta är det sista alternativet på att spara in inom företaget, men det kan var nödvändigt i en ekonomisk kris. En annan lösning på detta är regeringens öppning för korttidsarbete som varit gällande sedan april 2020. Detta gör det möjligt för företagen att behålla personal och istället fördela arbetstimmarna mellan personalen.

I de fall där det inte är möjligt att göra något av ovanstående så kan det på grund av arbetsbrist vara så att man behöver göra uppsägningar. Arbetsbrist är en tillräcklig grund för att kunna utföra uppsägningar och detta är det absolut sista alternativet för de flesta företag. Det är viktigt att man följer gällande reglemang och kollektivavtal för hur hantering av detta ska ske och att du som arbetsgivare även tänker på att återanställa när arbetsbristen inte längre är ett problem.

Relaterade Artiklar