Hem NYHETER Fem tips som tar dina smartphone-bilder från bra till bäst

Fem tips som tar dina smartphone-bilder från bra till bäst

Publicerat av: Redaktionen

Det behövs inte längre en systemkamera för att ta riktigt snygga bilder.

Fem tips som tar dina smartphone-bilder från bra till bäst 3Ny mobilkamerateknik har gjort det möjligt att använda avancerade funktioner som tidigare bara var systemkameror förunnade. Här delar teknikföretaget Xiaomi med sig av sina bästa tips till smartphone-fotografen som vill använda sin mobilkamera fullt ut.

Xiaomi är ledande inom mobilkamerateknik och lanserade i fjol Mi Note 10, världens första smartphone med ett 108MP penta-kamerasystem. Med penta-kameratekniken kommer många nya möjligheter. Flera linser och manuella inställningar låter smartphone-fotografen ta större kontroll över sina bilder. Här tipsar Xiaomi om hur du kan använda penta-kameratekniken för att ta bättre bilder i naturen.

  1. Golden hour

Det kommer knappast som någon nyhet, men att fotografera under de glödande timmarna när solen går upp eller ner kan ge magiska bilder. Genom att korta ner slutartiden kan du skapa effektfulla siluetter i förgrunden. Glöm inte att justera vitbalans och exponering – mobilkamerans autoinställningar försöker ibland kompensera den varma tonen i bilden med blek färgåtergivning som följd.

  1. Fånga flödet

Att ta bilder på rörliga motiv som vattenfall, bäckar, strandkanter och till och med dis och dimma ger en suggestiv stämning i bilden. Här är lång slutartid din bästa vän. Experimentera med slutartider mellan 3–30 sekunder och se hur resultatet förändras. Med Xiaomis penta-kameramobil Mi Note 10 kan du till exempel dra upp slutartiden så högt som till 32 (!) sekunder.

  1. Mera makro

Naturen är som gjord för makrofotografering och här är tricket att gå nära objektet istället för att zooma. Makrofoto kan vara trixigt med en äldre smartphone men de nyare penta-kamerasystemen inkluderar ofta ett makroobjektiv, så även Mi Note 10. Fotar du insekter eller exempelvis vattendroppar på blad bör du satsa på att ställa in ett kort skärpedjup, det vill säga ett lågt bländartal. Då hamnar motivet i fokus men bakgrunden blir oskarp.

  1. Bestäm dig!

Vill du fotografera fåglar, betande rådjur eller kaniner i flykt? Ta reda på när djuret är som mest aktivt på dygnet så ökar chanserna att fånga det på bild. Och när du väl har det i sikte: använd kort slutartid men framförallt: zooma! Mi Note 10 har superzoom i form av 5x optisk och 50x digital zoom, vilket gör det möjligt att fånga ditt objekt även om du gömt dig en bit ifrån.

Kom ihåg: många djur är som mest aktiva i skymning eller gryning vilket kan betyda taskiga ljusförhållanden. Genom att höja mobilkamerans ISO blir bilden ljusare, men utan att du behöver kompromissa med suddigheten från lång slutartid.

  1. Förbered för utskrift

Vill du hänga din egen fotokonst på väggen? Ställ in högsta möjliga upplösning i mobilkameran, eller välj RAW-läge för att skapa bästa tänkbara förutsättning för efterbearbetning av bilden. I Mi Note 10 går det att välja ett specifikt 108MP-läge för de tillfällen då du behöver maxa upplösningen. Till exempel om du vill kunna skriva ut bilden i stort format. Men kom ihåg att bilderna tar mycket plats!

Relaterade Artiklar