Hem NYHETER Elgiganten och Recipo vill göra det enklare att återvinna elektronik

Elgiganten och Recipo vill göra det enklare att återvinna elektronik

Publicerat av: Redaktionen

I samband med International E-Waste Day den 14 oktober lanserar Elgiganten och insamlingsföretaget Recipo den gemensamma satsningen Secure Collect, för att öka mängden insamlad elektronik.

Elgiganten och Recipo vill göra det enklare att återvinna elektronik 2

F.v. Josef Tapper, vd Recipo och Niclas Eriksson, vd Elgiganten. Plats: Elgiganten Bromma

Att återvinna en gammal mobil är något som bidrar till en bättre morgondag då det besparar jorden på koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. Elgiganten och Recipo vill bidra till en ökad insamling genom att erbjuda säker insamling i 45 Elgiganten varuhus runt om i Sverige.

– Elgiganten har länge tagit emot uttjänt hemelektronik i alla sina butiker. Det har alltid varit helt kostnadsfritt och man är välkommen att lämna in sina uttjänta produkter oavsett vart de är köpta. Eftersom mobiltelefoner innehåller känsliga data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter. Därför erbjuder vi nu säker insamling i 45 varuhus. Utrullningen i ytterligare varuhus kommer fortsätta under hösten. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik, säger Niclas Ericsson, vd för Elgiganten.

För att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har återvinningsföretaget Recipo tillsammans med Elgiganten utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect. Bakgrunden är den förändring elektronikbranschen har sett hos människor sedan GDPR infördes och en hel del oetisk användning av privatpersoners data uppmärksammats. Människor har på några få år fått en ökad medvetenhet om vikten av att skydda sin privata data. Ambitionen är att samarbetet med Secure Collect ska utvecklas de komma åren och bidra till en markant ökning av mängden insamlad elektronik.


Insamling av telefoner bidrar till en bättre morgondag

I samband med International E-Waste Day 2019 publicerade IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om den klimatbesparing olika avfallskategorier innebär. Att elektronik toppade listan gjorde många förvånade. Rapporten kom fram till att återvinning av 1 kg mobiltelefoner besparar klimatet på motsvarande 3 320 km bilkörning. Återvinning av endast en mobiltelefon skulle spara ungefär 60kg CO2, vilket motsvarar 460 km bilkörning. Näst på listan var insamling av textilier, där 1 kg besparar klimatet på motsvarande 200 km bilkörning.

– Elektronikbranschen i Norden har kommit rätt långt vad det avser återbruk och återvinning, mycket tack vare att vi har ett lagstadgat producentansvar. Men vi upplever att allmänheten till stor del fortfarande är omedvetna kring hur viktigt det är att bidra till en cirkulär ekonomi genom att lämna in sin gamla elektronik till återvinning, säger Josef Tapper, vd för Recipo.

Återvinningsorganisationen Batteriåtervinningen bedömer att det ligger 25 miljoner gamla mobiltelefoner och samlar damm i svenska folkets byrålådor. I en undersökning från Sifo framkommer det att två miljoner av de gamla telefonerna är fullt fungerande moderna smartphones.

Hur Secure Collect fungerar

När en Secure Collect-container är full hämtas den av Recipo som tar med den till en specialiserad återvinningsanläggning. Där tar auktoriserad personal hand om containerns innehåll och ser till att allt sker på ett säkert sätt. All lagrad information raderas med samma metod som SÄPO använder – vilket säkerställer att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. När all information är permanent raderad från varje insamlad enhet är det en klassificering som avgör om produkten kan återbrukas eller plockas isär, så att alla mineraler och råmaterial återvinns.

Relaterade Artiklar