Elgiganten minskar matsvinnet – tar hjälp av Matsmart
Hem NYHETER Elgiganten minskar matsvinnet – tar hjälp av Matsmart

Elgiganten minskar matsvinnet – tar hjälp av Matsmart

Publicerat av: Redaktionen

Kaffe, te och choklad med kort eller utgånget bäst före-datum riskerade att slängas.

Elgiganten minskar matsvinnet – tar hjälp av Matsmart 2Nu inleder Matsmart och Elgiganten ett samarbete som förlänger livet för 22 000 produkter. I stället för att slängas kan de nu köpas till kraftigt rabatterade priser.

Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror. Men sortimentet rymmer mer än så, bland annat kaffekapslar, te, choklad och kaffebönor. Och det är dessa produkter som Elgiganten nu räddar genom samarbetet med Matsmart.

– Eftersom produkterna har kort eller utgånget bäst före-datum är de svåra att sälja i Elgigantens varuhus. Men självklart vill vi inte att utmärkta produkter slängs, det går emot allt vad vi står för i egenskap av ett ansvarstagande företag. Därför känns det fantastiskt att vi nu kan förlänga livslängden för de här produkterna med hjälp av Matsmart, samtidigt som kunder över hela Sverige kan fynda dessa till kraftigt pressade priser, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

Ett paket choklad eller kaffe blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmat sig eller passerats.

– Samarbetet med Elgiganten visar att matsvinn uppstår i många olika branscher. Jag hoppas att fler aktörer följer Elgigantens miljösmarta exempel. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för att bidra till en bättre miljö, säger Karl Andersson, VD på Matsmart.

På Matsmart säljs mat och andra produkter som i många fall annars hade slängts. Orsakerna varierar, men ofta rör det sig om överproduktion, kort eller passerat bäst före-datum, säsongsvaror samt design- eller förpackningsbyte. Varorna säljs med 20–90 procents rabatt jämfört med traditionella butiker.

– Matsmart vill minska matsvinnet. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Under 2017 räddade våra miljöhjältar till kunder exempelvis 2 022 ton mat från att slängas, säger Karl Andersson.

Produkterna från Elgiganten kan fyndas på Matsmart här: www.matsmart.se/elgigantens-lagerrensnings-lagerrensning

Relaterade Artiklar