Detta visste du inte om luft vatten värmepumpar
Hem E-HANDEL Detta visste du inte om luft vatten värmepumpar

Detta visste du inte om luft vatten värmepumpar

Publicerat av: Redaktionen

Luftvärmepumpen är mycket populär i Sverige.

Det beror bland annat på att den går att använda i stort sett för alla hushåll. Men om det är så att du vill utnyttja den värme som finns i luften och värma vatten med den, så är luft vatten värmepumpar ett bättre alternativ. Det här är pumpar som man kan koppla till befintligt vattenburet system i huset.

Det fina med luft vatten värmepumpar är att de kan minska elkostnader till hälften. Samtidigt så får du fortsatt samma värme inomhus och varmt vatten i kranen. Det här är på många sätt mycket bättre än luftvärme som sprids i luft och därmed inte får samma effektiva spridning som värmen via element.

Mer än värme

Detta visste du inte om luft vatten värmepumpar 3En luft vatten värmepump är så mycket mer än värme av husets rum. Många associerar den här typen av värmepump med varma rum då det blir kallt utomhus. Men pumpen kan användas året om.

När sommaren kommer så blir det kanske dags att fylla en pool med vatten. Det här vattnet måste ofta värmas då svenska somrar inte alltid räcker till för att vattnet ska bli varmt och skönt på naturlig väg.

Poolens vatten kan också värmas upp med hjälp av luft vatten värmepumpen. Det är verkligen smidigt och kan innebära en viktig besparing. Det är viktigt att tänka på detta då pumpen installeras. Installatören måste vara medveten om behovet att koppla till poolen så att detta inte kräver en ominstallation när sommaren kommer.

Om det blir en mycket varm sommar så kan värmepumpen bli en kyl-pump. Den kan då användas som luftkonditionering. Det här är verkligen praktiskt. Tänk bara på att den första sommaren med luftkonditionering på detta vis kan bli kostsammare än vanligt.

Det här beror på att ni snabbt inser hur skönt det är att slippa hettan inomhus. Även om luft vatten värmepumpen är billig i drift så kostar det förstås mer då ni använder den mer.

Spara maximalt med energi

Det är viktigt att se på tester av luft vatten värmepumpar och inse att det kan finnas stora skillnader mellan märken. Men inte bara det. Installationen av pumpen kan få betydelse för hur väl den kommer att fungera.

Idag så är det inte svårt att själv beställa en värmepump och att installera den. Kanske spar du pengar på detta, men frågan är om det är det värt. När du får hjälp av proffs så fattas bästa besluten för placering och mer. Då kan effekten av pumpen bli mycket bättre. Och du kan också spara mer energi med den.

När det är rekordkallt utomhus

Detta visste du inte om luft vatten värmepumpar 4Det finns gott om exempel på rekordkalla vintrar i Sverige. När du väljer att installera en luft vatten värmepump så måste du vara medveten om att den inte kommer att ge värmen som krävs när det blir vargavinter.

När utomhusluften inte har tillräckligt med energi så måste värmepumpen kanske stängas av. Det här är något som du måste ta reda på då du lär dig mer om pumpen. Den som installerar kan ge dig all information som du behöver för att använda pumpen på rätt sätt. Det blir viktigt när det blir kallt men också under varmare dagar.

Betänk placering av utomhusdelen

Din luft vattenvärmepump kommer att ha en utomhusdel som ska placeras på en bra plats vid ditt hus. Dagens värmepumpar går tystare än någonsin. Men helt tyst blir det inte. Om du placerar värmepumpen direkt under sovrumsfönstret så kan det kännas störande. Det är inte ett bra val.

Fråga hur mycket värmepumpen låter innan du beställer. Du ska också kunna få hjälp med val av placering. En duktig installatör är väl medveten om var det kan vara mer eller mindre välkommet med det ljud som kommer från värmepumpen då den är igång.

Olika kommuner har olika riktlinjer för luft vatten värmepumpar. Du kan kontakta din kommun för att få veta vad som är tillåtet. Sedan så är det såklart aldrig dumt att prata lite med grannar. Om de får ha en åsikt om var pumpen kan placeras så kan det bidra till grannsämja även då den låter.

Med tanke på växthusgaser

Om pumpen som du installerar har växthusgaser som inte är hermetiskt tillslutna så måste den kontrolleras en gång per år. Det här görs för att kolla att det inte läcker ut växthusgaser. Men när pumpen har en design som stänger in växthusgasen hermetiskt så görs det undantag.

På pumpen så finns det märkning om den gas som används. Du ser också om gasen är hermetiskt instängd. Det här är något som du måste kontrollera för att sedan sköta pumpen på rätt sätt.

Goda tips inför installation av luft vatten värmepump

När du ändå ska uppgradera hemmets värmesystem så kan det vara god tid att se över saker som fönster och ventilation. Det finns de som upptäcker att de klarar sig med en mindre pump efter att ha tagit hand om byte av fönster.

Det kan också vara så att ni använder mycket mer varmvatten än vad ni egentligen behöver. Med energisnåla duschmunstycken så kan ni minska på åtgången av varmvatten. Då behöver värmepumpen inte jobba så hårt.

Dessutom så kan det vara smart att ha ett snack om värme och energi med alla som bor i hushållet. Att förstå lite mer om hur en kortare dusch, rätt teknik för handdisk och ventilation på smart sätt kan minska kostnader för energi är bra. Det är sådant som både vuxna och barn kan förstå och som kan göra skillnad.

Sist men inte minst så är det förstås bra att välja rätt leverantör av luft vatten värmepumpar. Se på rekommendationer och prata med företaget som kan komma och installera. Ett bra företag för luft vatten värmepumpar är Värmepumpshopen. Det är viktigt med support även efter att pumpen finns på plats. Ett besök för fler instruktioner bör vara möjligt såväl som snabb hjälp på telefon då det behövs.

Relaterade Artiklar