Byggstart för Matsmarts nordiska lager: Här ska 10 000 ton räddas varje år
Hem E-HANDEL Byggstart för Matsmarts nordiska lager: Här ska 10 000 ton räddas varje år

Byggstart för Matsmarts nordiska lager: Här ska 10 000 ton räddas varje år

Publicerat av: Redaktionen

Idag tar e-handeln Matsmart första spadtaget för sitt nya, automatiserade och klimatsmarta lager.

Lagret, som byggs i området Pilängen i Örebro, blir ca 22 000 kvadratmeter stort och kommer att ha 149 robotar som hjälper personalen att plocka och packa varor.

Byggnaden ska drivas av el från solpaneler och beräknas tas i drift våren 2022. Minst 10 000 ton mat och konsumentprodukter ska räddas via lagret varje år.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Nu ska e-handeln bygga ett nytt lager i Örebro, som ska klara tillväxten det närmaste decenniet. Minst 10 000 ton produkter ska räddas varje år.

Som ceremoni för att markera byggstarten grävdes två konservburkar ner på platsen tillsammans med ett meddelande till eftervärlden från Matsmarts vd Karl Andersson.

-Vi behöver bli mycket bättre på att ta tillvara den mat som produceras, eftersom en tredjedel av all mat som produceras aldrig äts upp. Vi tycker att debatten runt bäst-före-datumet är en bra symbol för att inte kasta mat slentrianmässigt. Därför gräver vi ner ett par konserver, till någon som kan hitta dem i framtiden, säger Karl Andersson.

Matsmarts starka tillväxt ligger bakom beslutet att investera i ett nytt robotiserat och automatiserat lager.

– Vårt nuvarande lager är så effektivt det bara går, utifrån sin storlek och organisation. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Men vi växer snabbt och det är dags att växla upp till nästa nivå. Vi räknar mer att vårt nya lager ger oss tre gånger högre kapacitet i ett slag och det finns gott om utrymme att växa ytterligare, fortsätter Karl Andersson.

Att valet föll på Örebro som plats för det nya lagret förklarar vd så här.

– Örebro är en fantastisk logistikstad med stark position i E-handelssverige. Att staden har universitet är också väldigt bra eftersom vi ser att vi kommer att behöva mer kompetens på sikt, avslutar Karl Andersson.

Det nya lagret ska byggas av fastighetsbolaget Infrahubs, som har lång erfarenhet av e-handel och logistik. Lagerbyggnaden, vars verksamhet kommer att drivas av solpaneler på taket, blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager: 22 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer. I byggnaden kommer 149 robotar att stötta medarbetarna och plockkapaciteten beräknas bli 6000 orderrader per timme. Automatiseringen byggs upp med systemet AutoStore från Element Logic.

Relaterade Artiklar