Hem E-HANDEL Brexit kan slå hårt mot svensk onlinehandel

Brexit kan slå hårt mot svensk onlinehandel

Publicerat av: Redaktionen

Europaparlamentet JA röstade till det brittiska utträdet ur EU, som officiellt sker.

Brexit kan slå hårt mot svensk onlinehandel 3Sedan folkomröstningen om Brexit 2016 har det brittiska pundet legat på historiskt låga nivåer, något som svenska konsumenter utnyttjat. Det slutgiltiga utträdet kan resultera i att trenden vänder, vilket skulle göra det dyrare för svenskarna att shoppa online från Storbritannien. Detta visar nya siffror från den digitala banken Lunar.

Resultatet i den brittiska folkomröstningen om ett nej till fortsatt EU-medlemskap i juni 2016 har slagit hårt mot pundets värde. Pundet har noterats i rekordlåga nivåer i förhållande till den svenska kronan. I takt med att det brittiska utträdet närmat sig och pundet haft en fortsatt låg nivå, har svenskarnas onlinehandel från Storbritannien ökat, något som siffror från den digitala banken Lunar visat. Nu kan trenden vara på väg att vända, då pundets värde närmar sig mer historiskt normala nivåer.

– Vi har sett en stor ökning hos våra svenska kunder att handla online med pundet som växelkurs. 63 procent fler svenskar har utnyttjat möjligheten att använda annan valuta vid onlinehandel jämfört med danskarna. Det visar att svenska konsumenter noggrant följt händelseutvecklingen gällande Brexit. Om det brittiska pundet fortsätter att stiga så kan Brexit slå hårt mot svensk onlinehandel med Storbritannien, säger Therese Almqvist, Sverigechef på Lunar.

Lunar expanderade i fjol sin verksamhet till Sverige efter starten i Danmark 2015. Det är huvudsakligen användare i åldern 20-24 år som utnyttjar Lunars multivaluta-kort på webbshoppar som brittiska Asos och onlinejätten Amazon. Med kortet kan användaren välja att växla till brittiska pund vid köpet, vilket är den funktion som svenskarna i hög grad utnyttjat när pundet legat på låga nivåer. Vid köp i annan valuta än svenska kronor kan kortleverantören lägga på en ytterligare kostnad. Med multivaluta-kortet kan det undvikas, eftersom användaren själv väljer valuta.

Totalt har transaktioner för 440 miljoner kronor i utländska valutor omvandlats genom Lunars tjänster i Sverige.

Relaterade Artiklar