Hem NYHETER Blocket förnyar sajten – Sverigekartan slopas

Blocket förnyar sajten – Sverigekartan slopas

Publicerat av: Redaktionen

Tidigare kunde Blockets fem miljoner unika besökare i veckan nå marknadsplatsen genom app, mobilsajt och desktopsajt.

Blocket förnyar sajten - Sverigekartan slopas 3De två sistnämnda flyttas nu in i en splitter ny sajt där startsidan ritats om, Sverigekartan slopats och designen moderniserats. Den stora förändringen har dock skett under huven. Sajten vilar på ny teknisk plattform baserad på React JS.

Blocket var ett av Sveriges första bolag att nyttja internet som arena. 1996 föddes en lokal köp- och säljsajt i Skåne – två år innan Google och nästan ett årtionde innan Facebook. Under åren har Blocket vilat på ett egenutvecklat programmeringsspråk som nu ersätts av React JS för samtliga affärsområden förutom Blocket Jobb. Med denna nya tekniska plattform får Blocket de verktyg som behövs för att kunna fortsätta växa och utvecklas på ett effektivt sätt.

– Blocket inledde 2019 med ett tydligt fokus på tillväxt och har under våren hunnit lansera två helt nya kategorier – Blocket Resor och Blocket Utbildning. I den här takten är den nya tekniska plattformen avgörande för att vi ska kunna agera snabbfotat och utmana nya branscher, säger Pernilla Nissler, VD på Blocket.

I samband med att Blocket.se, där det varje vecka görs runt 50 miljoner sidvisningar, flyttas över till nya plattformen passar man på att se över designen. Valet av geografisk plats får ge vika för den nya “kategoriväljaren”. Sverigekartan slopas helt.

– Konsumenter är idag allt mer benägna att skicka varor eller beställa dem hem. Det ska därför gå snabbare att hitta sitt fynd på Blocket oavsett geografiskt plats. Det är också en anledning till varför vi förbättrade frakttjänsten Blocketpaketet som nu även innehåller möjlighet till delbetalning, säger Pernilla Nissler.

Den nya sajten har lanserats gradvis. Betaversionen var på plats i mars med hundra nyfikna användare. I mitten av maj öppnade Blocket portarna för två procent av användarna och sedan september för 10 procent. Under november sker den stora lanseringen då hela publiken får den nya sajten. För mobilanvändarna är den redan utrullad till 100 procent sedan förra året.

– Att ändra färg och form på Blocket går inte användarna obemärkt förbi. Responsen kommer direkt – ris och ros. Vi har lärt oss att förändringar lanseras bäst steg för steg, så att inte användarna tappar bort sig. På nya sajten taktar begagnathandeln på fint – just nu är det extra högt tryck på bland annat husgeråd & vitvaror, datorer & TV-spel och möbler & heminredning, avslutar Pernilla Nissler.

Relaterade Artiklar