E-sportshall bryter isolering och ger ett socialt sammanhang
Hem GAMING Besök E-sporthallen under dagtid för att spela dataspel

Besök E-sporthallen under dagtid för att spela dataspel

Publicerat av: Redaktionen

Sedan ett par månader tillbaka erbjuder Uddevalla kommun personer i daglig verksamhet möjlighet att besöka E-sporthallen under dagtid för att spela dataspel.

En lyckad satsning som kommer att utvecklas mer under hösten.

– Vi vill bryta isolering för personer i vår målgrupp, och ta hänsyn till varje individs intresse, alltså hitta en sysselsättning som känns meningsfull och som personen själv väljer att delta i, säger stödassistent Michel Höglund på Uddevalla kommun.

Intresse för gaming

Michel Höglund arbetar som stödassistent inom daglig verksamhet inom socialtjänsten och han berättar att de visste att det fanns många som hade intresse för gaming och att E-sporthallen stod ledig på dagtid. Därav kom idén om att testa den här typen av verksamhet som nu fått namnet DV E-sport.

– Det här stället är superbra, jag gillar verkligen att komma hit, för det är lugnt, skönt och roligt, berättar Marcus Christensen som är i E-sporthallen två dagar i veckan.

Flexibelt

I E-sporthallen finns det möjlighet att sitta tillsammans med andra när du spelar, eller att sitta på enskild plats. Det går att individanpassa så att det passar personerna som är där. Det finns också en idrottshall i nära anslutning, som används när VR-glasögonen kommer fram eller när det behövs en paus med fysisk aktivering.

– Jag känner mig taggad varje tisdag, när jag vet att jag ska till E-sporthallen. Det är en lugn och avslappnande miljö, och ett gott gäng som träffas, därför vill jag vara här, säger Elisa Henriksson.

Socialt sammanhang

En minst lika viktig del har visat sig vara det sociala sammanhanget som har skapats, att ingå i en grupp där man delar intresse för gaming. Michel och kollega Johannes Nordqvist som också arbetar som stödassistent inom LSS, berättar att planen är att utöka till fler dagar i veckan till hösten, då de vet att både intresse och behov finns.

– Vi brukar säga att här i E-sporthallen står dörren öppen, vi har dämpad belysning och rimliga krav och gränser. Det har visat sig fungera bra för vår målgrupp, vilket är otroligt roligt att se, säger stödassistent Johannes Nordqvist.

E-sportshall bryter isolering och ger ett socialt sammanhang

Marcus i VR-glasögon

Unikt

Uddevalla E-sporthall öppnade hösten 2020, och det var den första i sitt slag i Sverige. Till en början var en e-sportförening med och drev hallen tillsammans med sponsorer men numera är det kommunens kultur- och fritidsförvaltning i samverkan med socialtjänsten. På kvällar och skollov vänder sig E-sporthallen till ungdomar från 12 år och uppåt.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar