Hem NYHETER Armbandsurets dag hyllar smarta uppkopplade klockor

Armbandsurets dag hyllar smarta uppkopplade klockor

Publicerat av: Redaktionen

Armbandsurets dag på fredag den 4 december hyllar den moderna klockan:

Armbandsurets dag hyllar smarta uppkopplade klockor 3 – I dag är armbandsuret en smart klocka som är en integrerad del av de aktiviteter som vi håller på med såsom löpning, dykning, racing, segling, simning eller något annat, säger Marcus Bjärneroth, nordisk PR-specialist för Garmin. Men i denna tid är armbandsuret också en hjälp för att skilja mellan arbete och fritid.

Sedan några år tillbaka firas Armbandsurets dag den 4 december. Det är en dag för att uppmärksamma en av människans trognaste följeslagare under det senaste seklet.
Det första armbandsuret tillverkades av den schweiziska urmakaren Abraham-Louis Breguet som hade en urmakarverkstad i Paris. Det beställdes av Caroline Bonaparte, drottningen av Neapel, 1810 och var färdigt två år sedan. Klockans namn var “Breguet No. 2639”.

Genombrottet för armbandsuret kom under första världskriget då soldaterna band fast sina fickur på handleden för att kunna hålla koll på tiden utan att förlora uppmärksamheten på striderna genom att leta efter en klocka i fickan.

– Kopplingen mellan aktivitet och armbandsuret är ännu tydligare i dag. 2003 lanserade Garmin en av de allra första smarta klockorna som var uppkopplad mot GPS-satelliter. Sedan dess har Garmin blivit en av de främsta tillverkarna av klockor som är dedikerade för utomhusaktiviteter. Nu används klockan för att lagra data, mäta aktivitet och bestämma position, säger Marcus Bjärneroth.

I årets upplaga av Garmins årliga fitnessrapport svarade 45 procent av de som uppgav att de tränar att de mäter sin träning med träningsklocka eller liknande.

– Vi ser ett stort intresse för det moderna digitala armbandsuret. Klockan blir ett aktivt verktyg i stället för ett passivt smycke som bara visar tid. Det viktiga blir att ha en uppkopplad klocka som är anpassad till sina egna aktiviteter. Det får oss på Garmin att ständigt tänka nytt och skapa möjligheter för människor i rörelse, säger Marcus Bjärneroth.

Thomas Denke är grundare av nätforumet Klocksnack.se, klockmagasinet Out Of Time Magazine och podden Urbildningsradion.se. Han är nu aktuell med boken ”Klockor. En tidlös historia”. Han tror att att smarta klockor, på sikt, kommer ta ännu större andel av den traditionella marknaden för armbandsur.

– I takt med att Garmin och andra etablerade tillverkare av funktionsklockor lanserar nya typer av smarta klockor, som inte bara håller hög funktionalitet utan dessutom har en design och material som ligger närmare en premiumklocka, ökar intresset för smarta klockor även hos traditionella klockintresserade, säger Thomas Denke.

Relaterade Artiklar