Hem NYHETER Second hand är så mycket mer än miljövänlig shopping

Second hand är så mycket mer än miljövänlig shopping

Publicerat av: Redaktionen

Erikshjälpens förre verkställande chef var en framsynt man, han förstod tidigt varthän det barkade.

Second hand är så mycket mer än miljövänlig shopping 2

Gustav Fransson och Frida Espes, två av Erikshjälpen Second Hands eldsjälar.

Så 2008 köpte han domänen secondhand.se och bidade sedan sin tid. Tio år senare var tiden mogen för invigning av e-handeln och succén var omedelbar.

– Starten i maj 2018 fick mycket uppmärksamhet och vi fick många kunder direkt. Vår vc blev till och med inbjuden till Nyhetsmorgon för att berätta om satsningen, berättar Frida Espes, e-handelschef på Erikshjälpen Second Hand.

– Vår e-handel, som ligger i Borås, är ett stöd för våra sextio butiker att nå en större målgrupp och för att möta framtiden, förklarar hon.

Stort socialt engagemang

Gustav Fransson, arbetsledare på Erikshjälpen Second Hand, berättar om en välstrukturerad verksamhet med stort socialt engagemang.

– Vi har produktadministratörer som håller koll på luckor i lagret och vet vad kunderna efterfrågar. De meddelar butikerna, som ser över sitt sortiment och skickar varor till oss. Generellt är damkläder och hushållsartiklar två väldigt populära kategorier, säger Gustav Fransson.

– När varorna kommer till oss är det produktadministratörernas uppgift att gå igenom leveranserna, skicka vidare till fotografering eller undersöka varan närmare. Allt fotograferas enligt lathundar anpassade för respektive produktkategori, berättar han.

Second hand är så mycket mer än miljövänlig shopping 3

Här kan man se att Erikshjälpen satsar på helheten. Alla paket packas noga och i återvunnet material för att ge kunden det lilla extra.

– Många av de som fotar och publicerar produkter på hemsidan är här som volontärer, arbetstränar eller gör samhällstjänst. Det sociala uppdraget är en viktig del i vår verksamhet, säger Frida.

Erikshjälpen har nämligen tre mål: Miljö och återanvändning, den sociala delen som innebär att hjälpa människor att få en bättre tillvaro här hemma, och till sist det så viktiga överskottet till barnrätt. Erikshjälpen har insatser för utbildning och fritid, hälsa samt trygghet och skydd, och ger barn och unga i sexton länder hjälp och möjlighet att våga drömma om framtiden.

– Vi jobbar i Sverige och sexton andra länder, bland annat i Bangladesh där vi har varit med och byggt flyttbara skolor. Många där bor på sandöar som kan försvinna, vilket gör att befolkningen regelbundet måste flytta och det försvårar ju skolgången för barnen. Skolorna, som vi har varit med och byggt, packas ihop och byggs upp på nytt, berättar Frida.

– Vi satsar på långsiktiga samarbeten och just nu lyfter vi ett samarbete i Kambodja där vi jobbar för att stoppa trafficking av barn. Vårt fokus är att bidra på platser i världen där barn far illa, säger hon.

– Både den sociala och fyndaspekten är viktig. Jag vet att när jag handlar second hand så är det inte bara ett bidrag till min garderob, utan även ett bidrag som hjälper till att skapa ett bättre liv för människor som har det svårt, förklarar Gustav.

Gamla fördomar är på väg bort

På tal om att fynda. Vilka är det som handlar second hand egentligen, är det bara trendkänsliga personer med näsa för vintagefynd?

– Det är en vanlig fördom att man måste ha en speciell stil för att handla second hand men så är det inte. Vi har en bred målgrupp som är gåvogivare vilket gör att du kan hitta alla möjliga stilar hos oss, säger Frida.

– Kvinnor i åldrarna 25 till 45 utgör fortfarande vår största kundbas men vi ser att män som målgrupp ökar snabbt nu, tillsammans med 65-plussare. Och den tendensen kunde vi se redan innan pandemin. Det är riktigt skoj!

Det låter som att second hand är på väg att bli mainstream. Gustav ser en stor förändring de senaste tio åren.

– Jag har handlat second hand i tio år och i början försökte jag lobba för det i min bekantskapskrets. Det gick sådär, kompisarna tyckte att det var lite konstigt då och utbudet generellt var inte särskilt stort. I Göteborg fanns bara en nischad second hand-butik med kvalitetskläder vill jag minnas. Men det har hänt mycket på tio år, folk ser inte på second hand med skepsis numera, avslutar Gustav.

Relaterade Artiklar