Hem NYHETER Årets fattigaste dag är här – så kan du tjäna extrapengar i januari

Årets fattigaste dag är här – så kan du tjäna extrapengar i januari

Publicerat av: Redaktionen

För många svenskar tar decemberlönen slut redan 19 januari.

Årets fattigaste dag är här - så kan du tjäna extrapengar i januari 3Det visar en undersökning från Blocket genomförd av Kantar Sifo. Var tredje svensk har någon gång sålt saker på begagnatmarknaden för att tjäna extra pengar och i genomsnittssvenskens hem finns idag saker som inte längre används till ett värde av 14 800 kronor.

Efter jul och nyår ekar det ofta tomt i plånboken och januari är månaden som är känd som årets fattigaste. För var femte svensk (22 %) tar decemberlönen slut redan i januari och 19 januari är det genomsnittliga datumet då pengarna är slut.

– Många svenskar går utan pengar eller lever på sparkontot i nära en vecka innan den nya lönen landar på kontot. Men det finns enkla metoder för att undvika detta. Exempelvis att laga matlådor istället för att äta ute, undvika att shoppa eller att sälja saker som inte längre kommer till användning, säger Tero Marjamäki, Presschef på Blocket.

Var tredje svensk uppger att de någon gång har sålt saker på andrahandsmarknaden för att dryga ut hushållskassan och tjäna pengar (31 %). Bland föräldrar till barn i skolåldern är det ännu fler, 47 procent, som någon gång har gjort detta.

14 800 kronor

När svenskarna får uppskatta hur mycket de skulle kunna tjäna om de idag rensade ut hemma och sålde vidare saker som de själva inte längre använder blir snittet 14 800 kronor. Bland föräldrar med barn i skolålder är summan 17 000 kr.

– Att rensa ut hemma kan kännas som ett övermäktigt projekt, men faktum är att det inte behöver ta särskilt långt tid. Avsätt en dag och engagera hela familjen. Varför inte komma överens om något roligt ni kan göra tillsammans för vinsten från försäljningen? Det blir garanterat en morot och som en bonus gör ni miljön en tjänst och får mer utrymme hemma, avslutar Tero Marjamäki.

Rensa på 24 timmar med Paulina Draganjas metod

 • Samla alla i hushållet. Söndag är en optimal dag att sälja av saker på Blocket. Att rensa hemma går mycket snabbare när alla hjälper till. Sätt ett gemensamt mål och börja tidigt på morgonen.
 • Välj saker som är värda mycket. Det ska vara värt besväret att rensa och sälja. Prioritera sådant du tror är värt mer än 500 kr och som säljer snabbt, det vill säga är av populärt varumärke och i gott skick.
 • Förbered försäljningen. Torka av sakerna så att de är rena och fräscha och fota allt som ska säljas samtidigt för att spara tid. Genom att fota i dagsljus och mot en vit bakgrund framhävs det du säljer bättre och det skapar intresse.
 • Lägg upp annonserna. För att sälja snabbare kan du skriva först till kvarn i annonsen och lägga dig prismässigt strax under vad liknande annonser har för pris. Du kan också utgå från ungefär en tredjedel av nypriset.
 • Var proaktiv och få köparna på kroken. Svara snabbt på följdfrågor från intresserade köpare och hör proaktivt av dig och fråga om intresse finns om de inte återkommer.

Det här säljer snabbast på Blocket just nu:

 1. Vitvaror
 2. TV & Projektor
 3. Surfplattor
 4. Bärbara datorer
 5. Telefoner
 6. Träning & Hälsa
 7. Biljetter
 8. Presentkort
 9. Musikinstrument
 10. Bilbarnstolar
 11. Vintersport
 12. 
Barnmöbler
 13. Verktyg
 14. Hyllor & Förvaring
 15. Accessoarer och klockor

Mest sökt på Blocket just nu:

 1. Soffa
 2. Skrivbord
 3. Byrå
 4. Soffbord
 5. Moped
 6. Fåtölj
 7. Säng
 8. Rolex
 9. Cykel
 10. Matbord
 11. Vitrinskåp
 12. TV
 13. Barnvagn
 14. Bäddsoffa
 15. Iphone

Relaterade Artiklar