Apotea slår upp dörrarna till Sveriges klimatsmartaste logistikcenter
Hem E-HANDEL Apotea slår upp dörrarna till Sveriges klimatsmartaste logistikcenter

Apotea slår upp dörrarna till Sveriges klimatsmartaste logistikcenter

Publicerat av: Redaktionen

Apotea invigde på måndagen Sveriges klimatsmartaste logistikcenter i uppländska Morgongåva.

Apotea slår upp dörrarna till Sveriges klimatsmartaste logistikcenter 2Logistikcentret har en yta på 38 000 kvm och innebär att Apotea mer än sjufaldigar sin lageryta.

“Det nya logistikcentret ger oss väsentligt förbättrade möjligheter att fortsätta växa. Från det nya lagret kommer vi att kunna leverera upp till 100 000 försändelser per dag”, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.

Det nya logistikcentret är klimatsmart och skapat utifrån en ambition om minsta möjliga påverkan på miljön. Det gäller alltfrån materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet.

“Det är roligt att från grunden vara med och bidra till vår bygds utveckling samt e-handelns och Apoteas expansion i deras nya logistikcenter i Morgongåva Företagspark, där vi nu har Sveriges största takplacerade solcellsanläggning”, säger Anders Wall, ägare av Morgongåva Företagspark.

”Det är en självklarhet för oss på Apotea att ta vårt sociala ansvar och att gå i bräschen för en hållbar energianvändning inom vår bransch. Vi hoppas att vi kan inspirera fler e-handlare att göra samma sak”, säger Pär Svärdson.

Solcellsanläggningen har en kapacitet på totalt 1 500 kW och gör logistikcentret mer än självförsörjande på el. Överskottet av el kommer att säljas vidare till Telge Energi. Uppvärmning av lokalerna sker med bergvärmepumpar som integreras med solcellsanläggningen för att optimera byggnadens energianvändning.

Apoteas nya logistikcenter är 7,5 gånger större än Apoteas tidigare lager som byggdes så sent som 2014. Fullt utnyttjat kommer logistikcentret att kunna ge arbetstillfällen åt 500 personer.

“Heby kommun är väldigt glada över att e-handeln i Morgongåva växer i rekordfart, med ett mycket tydligt fokus på hållbarhet. Nya jobb skapas och det ger fler människor försörjning och frihet. En utveckling med många positiva effekter som byggande av bostäder, ökad lokal handel och service samt ett starkt och varmt engagemang av ortens förenings- och näringsliv”, säger Marie Wilén, kommunalråd i Heby kommun.

Relaterade Artiklar