1 av 31 organisationer i världen utsätts för ransomwareattacker – varje vecka
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET 1 av 31 organisationer i världen utsätts för ransomwareattacker – varje vecka

1 av 31 organisationer i världen utsätts för ransomwareattacker – varje vecka

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper ny data som summerar cybersäkerhetslandskapet under det första kvartalet 2023.

Data visar en global ökning av antalet cyberattacker med 7 procent jämfört med samma period 2022.

Ökningen är till synes marginell men det vi kunnat se är en mängd sofistikerade kampanjer där legitima verktyg används för skadlig vinning. De senaste exemplen inkluderar bland annat generativ AI som ChatGPT för att skapa skadlig kod vilket underlättar för mindre skickliga aktörer att utföra större skada.

1 av 31 organisationer i världen utsätts för ransomwareattacker – varje vecka

Cyberhoten ökar över hela världen och de utsatta marknaderna blir allt fler. I Check Point Researchs (CPR) senaste säkerhetsrapport beskriver man hur det kan bli ännu svårare att tillskriva, och spåra ransomware attacker i framtiden. I stället kommer fokuset att ligga på datatorkning och exfiltrationsdetektering. CPR varnade även för mer sofistikerade skadliga koder som designats för att förstöra det komprimerade systemet, och råder organisationer och företag att vidta lämpliga åtgärder.

– Trots den ganska marginella globala ökningen är det viktigt att inte vara självbelåten, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies. CISO:er måste fokusera på att utveckla och implementera en säkerhetsstrategi som tar bort alla blinda fläckar och svagheter i hela organisationens digitala landskap. Det kan vara en bortglömd IT-utvecklingsmiljö, ett fjärrverktyg eller e-postvektorer som ger en möjlighet till cyberintrång. Men trots ökningen ser vi samtidigt vissa positiva siffror där mängden attacker sjunkit inom vissa regioner och branscher. Vi fortsätter att monitorerna utvecklingen för att kartlägga utvecklingen och skapa en bättre förståelse för vad som ligger bakom förändringarna.

Cybersäkerhetstips:
 • Håll er uppdaterade: Att hålla datorer och servrar uppdaterade och att implementera de senaste säkerhetspatcharna hjälper till att säkerställa er organisations cybersäkerhet.
 • Utbilda personalen: Regelbunden cybersäkerhetsträning är nödvändig för att hålla företag skyddade mot cyberhot. En sådan utbildning bör informera anställda om hur man:
  1. Upptäcker och undviker skadliga länkar.
  2. Vara uppmärksam för skadliga mejl och bilagor från okända avsändare.
  3. Undvika att utlämna personlig eller känslig data till bedragare.
  4. Säkerställa en mjukvaras legitimitet innan man laddar ner och installerar något.
  5. Aldrig plugga i en okänd USB i sin dator
 • Använd hotförebyggande program: De flesta ransomwareattackerna kan upptäckas och avvärjas innan det är för sent. För detta behövs automatiserade skydd som upptäcker och förebygger hot för att maximera er organisations säkerhet.

Relaterade Artiklar