​Utveckla ditt smarta hem
Hem NYHETER ​Utveckla ditt smarta hem

​Utveckla ditt smarta hem

Publicerat av: Redaktionen

Har du gjort slag i saken och köpt en lösning för ett smart hem?

​Utveckla ditt smarta hem 1

Utveckla ditt smarta hem med lösningar som förenklar vardagen

Sitter du där hemma och funderar över vad du vill ska hända i ditt smarta hem? Ingen fara, det är du inte ensam om. Många läser och hör talas om det smarta hemmet och tycker det är en bra idé men när du väl är på plats hemma med ditt nya inköp så tar det stopp. Vi hjälper dig på traven med lite tips och förslag på vad du kan komma igång med!

En bra start är att skapa ditt smarta hem i den app som du vill kontrollera hemmet med. Det finns olika sätt att göra detta på, antingen kan du skapa en spegling av ditt hem med motsvarande rum som du har eller en enklare variant. Fördelen med att skapa många rum är att du kan kontrollera hemmet mer ingående. Även om du inte har tillräckligt med produkter att lägga till i de olika rummen så behöver du inte ändra så mycket när du väl skaffar nya produkter.

Vi utgår från att du köpt en gateway eller hjärnan i det smarta hemmet som den också kallas. Du fick kanske med några tillbehör, exempelvis ett par fjärrströmbrytare för att kunna styra belysning eller elektriska apparater. Vad vill du kunna styra med dessa och hur? Låt oss ge dig ett par förslag:

  • Tända eller släcka en golv- eller bordslampa
  • Sätta på kaffekokaren på morgonen
  • Stänga av strykjärnet
  • Till tv’n för att inte dra ström i standbyläget
  • Slå av och på julgransbelysningen när det är ljust ute

Anslut din fjärrströmbrytare till vägguttaget och därefter den elektriska enhet som du vill kunna kontrollera. Via appen kan du sedan sätta på eller stänga av enheten om du inte är hemma eller för den delen sitter i soffan och inte vill resa dig upp. En del fjärrströmbrytare kan även ge dig återkoppling på om belysningen är tänd eller släckt vilket ger en direkt koll på enhetens status!

Fördelar med fjärrströmbrytare

Det finns flera fördelar med att använda sig av fjärrströmbrytare i hemmet. Genom att ansluta en lampa till en sådan kan du simulera närvaro om du inte är hemma genom att belysningen tänds och släcks på olika tider.

Varför inte ansluta kaffekokaren till en sådan smart plug och vakna till doften av nybryggt kaffe? Programmera in vilken tid kaffet ska vara klart och det enda du behöver tänka på då är att fylla på vatten och kaffe innan du lägger dig.

Tillhör du den del av befolkningen som ofta funderar över om du glömde stänga strykjärnet. Du kan nu andas ut och stänga av via mobilen om du skulle ha glömt.

Många energibovar i hemmet är produkter som står i standbyläge och vill du vara säker på att undvika detta kan du ansluta en fjärrströmbrytare som släcker allt när du går och lägger dig för natten.

Nu, så här i jultider, ska granen pyntas och kläs och med stämningsfull belysning så skapar den extra hemtrevnad. Se till att julgranen är tänd när du vaknar på morgonen eller när du kommer hem efter jobbet på kvällen. Ett varmt välkomnande är alltid extra trevligt, speciellt nu under den mörkare delen av året!

Bygg ut ditt smarta hem efter hand

När du bekantat dig med dina fjärrströmbrytare och skapat relevanta programmeringar och scenario är det dags för nästa steg. Det kan vara sensorer som hjälper till att aktivera exempelvis belysningen hemma vid upptäckt av rörelse. När en rörelsesensor känner av rörelse så kan något annat hända, det kan vara att en eller flera lampor tänds och sedan släcks efter en stund. Perfekt på natten om det finns barn eller äldre i hemmet som behöver gå på toaletten. Nu slipper de gå i mörkret och hittar sedan lätt in till sin säng igen.

Du kan också montera en magnetkontakt på din ytterdörr och programmera in vad som ska hända när dörren öppnas. Ett par bra exempel kan vara att belysningen i hallen tänds så att du slipper famla i mörkret och kommer in i bostaden snabbare. Detta ökar din trygghet och du kan sedan låsa om dig direkt efter. Eller varför inte låta favoritmusiken starta i ett par högtalare från Sonos när dörren öppnas? Snacka om trevligt välkomnande!

Som du ser finns det många möjligheter med det smarta hemmet och allt börjar med vår lösning för det smarta hemmet, Somfy TaHoma. Du utvecklar sedan i egen takt och skapar ditt eget, personliga smarta hem som underlättar din vardag.

Relaterade Artiklar