Från röd jord till dukat bord, säg hej till Coonawarra Cab
Hem NYHETER Från röd jord till dukat bord, säg hej till Coonawarra Cab

Från röd jord till dukat bord, säg hej till Coonawarra Cab

Publicerat av: Redaktionen

I South Australia, vid gränsen till Victoria, ligger en relativt liten vinregion som hör till Australiens äldsta och mest kända – Coonawarra.

Från röd jord till dukat bord, säg hej till Coonawarra Cab 1

Sue Hodder, chief winemaker Wynns Coonawarra Estate

I ett svalt klimat och i jord som lyser röd odlas druvor som blir till några av Australiens bästa Cabernet Sauvignon. Ett flertal av dem görs av Sue Hodder, chefsvinmakare på Wynns Coonawarra Estate, som berättar för oss om det magiska med Terra Rossa.

I Penola Fruit Colony fanns bara fårfarmar och fruktodlingar, men år 1891 kom skotten John Riddoch och lät plantera vinrankorna han haft med sig. Riddoch döpte om regionen till Coonawarra, det aborginska namnet för kaprifol, och med det inleddes Coonawarras vinhistoria.

Coonawarra ligger nära kusten i den sydligaste spetsen av South Australia med ett klimat som ger goda förutsättningar för en jämnare mognadsprocess.

– Coonawarra är mycket svalare än Adelaide, vi har varken tryckande hetta eller extrem torka här, förklarar Sue Hodder, chefsvinmakare på Wynns. Det bästa med regionen är att vi får bra med svalkande regn.

Jorden sätter gränserna

Vinregionen är långsmal och har tydliga gränser, vingårdar som vill sätta ”Coonawarra” på etiketten måste vara certifierade. Det är den åtråvärda röda jorden, Terra Rossa, som avgör var gränserna går. Terra Rossa är en typ av röd lerjord som skapats av underliggande kalksten och färgats av järnoxidering.

– Det finns fler exempel på Terra Rossa i andra delar av världen, men vår är unik då den innehåller jordrester som blåst in från omgivande slätter, berättar Sue Hodder.

Den röda jorden ligger som ett tunt lager över kalkstenen som i sin tur hindrar rötterna från att gräva sig alltför djupt. Jorden både håller vatten och dränerar så att vinrankorna får lagom med näring och resultatet blir smakrika druvor för vinmakarna att skapa premiumviner av. Coonawarra är känt för sin produktion av röda viner, men trots att de äldsta vinrankorna är Shiraz är det främst regionens Cabernet Sauvignon-viner som satt Coonawarra på kartan. Välsmakande elegans, europeisk struktur med fruktrenhet, mognad och koncentration i Australiensisk stil – så beskrivs en ”Coonawarra Cab”.

– Det är fruktrena viner med bra längd och god lagringspotential, menar Sue Hodder. Jag brukar beskriva röda viner från Coonawarra, till exempel Wynns viner, som medelfylliga i karaktären med inslag av mörka körsbär och toner av mint.

Vin med lagringspotential

Sue Hodder är chefsvinmakare på Wynns Coonawarra Estate som är en av de mest framstående vinhusen i regionen. Wynns har funnits sedan 1951 då David Wynn köpte vingården som John Riddoch byggt 60 år tidigare. Innan dess hade produktionen av bordsvin i regionen varit begränsad men i samband med etableringen av Wynns förändrades det. Idag jämförs vinhuset med några av de bästa producenterna i Bordeaux och flera av Wynns viner har placerat sig på listor över Australiens mest samlade viner.

Det är något visst med Coonawarra. Kanske är det den röda jorden eller är de svala vindarna från söder som gör regionen så framgångsrik? Troligtvis är det en kombination av allt där även vinmakarnas envetna arbete bidragit till resultatet. Coonawarra må vara en liten region som ligger lite avsides, men det är en plats värd en omväg och ett vin värt att samla på…

Relaterade Artiklar