Volkswagen ID.7 får ny smart luftkonditionering
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Volkswagen ID.7 får nu ny smart luftkonditionering

Volkswagen ID.7 får nu ny smart luftkonditionering

Publicerat av: Redaktionen

Den nya klimatanläggningen med intelligenta luftventiler erbjuder ett antal funktioner.

ID.7 kan till exempel känna av när föraren närmar sig med nyckeln och börjar kyla eller värma kupén redan innan passagerarna sätter sig i bilen.

Systemet kan också anpassa sig efter solens position.

  • ID.7 aktiverar luftkonditioneringen redan innan passagerarna sätter sig i bilen så snart bilens nyckel känns av i närheten
  • Den första Volkswagen-modellen med intelligent styrning av luftventilerna i kupén, välj luftfördelning över ett stort område eller med luftflödet riktat mot specifika delar av kroppen
  • Anpassar sig efter solens position
  • Enkel styrning av funktioner på infotainmentsystemets främsta manövernivå eller med röstkommando
  • Världspremiären för helt eldrivna ID.7 sker under andra kvartalet 2023

Klimatanläggningen är en integrerad del av moderna bilar och säkerställer behagliga temperaturer under alla årstider. Volkswagen går ett steg längre i nya ID.7 och använder sig för första gången av ett luftkonditioneringssystem som ger snabbare kylning eller uppvärmning av kupén innan resan börjar.

Detta möjliggörs bland annat av elektroniskt styrda luftventiler som fördelar luften i kupén så snart föraren närmar sig med nyckeln. Den nya smarta och automatiska klimatanläggningen reagerar också på röstkommandon och tar hänsyn till solens position och individuella användarpreferenser. Resultatet är en ökad komfort som sätter en ny standard i klassen.

Med en kamouflerad konceptbil gav Volkswagen en första glimt av nya ID.7 på världens största konsumentelektronikmässa, CES i Las Vegas, i början av januari.
– Med ID.7 understryker vi vårt mål att erbjuda intelligent teknik och kundorienterade innovationer i den övre mellanklassen i högvolymsegmentet, säger Kai Grünitz, styrelsemedlem på Volkswagen med ansvar för utveckling.

Smarta luftventiler reagerar snabbt och fungerar som fläktar

Volkswagen ID.7 får ny smart luftkonditioneringID.7 kan aktivera luftkonditioneringen innan passagerarna sätter sig i bilen. Kupén kyls ner under varma dagar och värms upp när det är kallt. Om dörren öppnas vid höga utomhustemperaturer fördelar de smarta luftventilerna i kupén snabbt luften över ett stort område med hjälp av dynamiska horisontella rörelser.

När passagerarna sitter i bilen kan luftflödet riktas rakt mot kroppen eller användas för indirekt ventilation av kupén, beroende på vad man föredrar. ID.7 är den första Volkswagen-modellen som har ett så intelligent styrsystem.

Starkt fokus på användarvänlig drift

Klimatkontrollfunktionen är placerad på den främsta manövernivån på den nya 15-tums (38-centimeters) infotainmentdisplayen i ID.7. Detta innebär att den alltid är synlig och kan aktiveras med ett enkelt tryck med fingret. Med hjälp av den tydliga snabbmenyn för luftkonditioneringen kan alla smarta luftventiler styras digitalt vid utblåsen. Styrkan och riktningen på luftrörelserna kan justeras intuitivt och sparas individuellt. Temperaturen kan styras med hjälp av bakgrundsbelysta pekreglage.

Reagerar på röstkommandon

Den digitalt styrda klimatanläggningen kan aktiveras med rösten. Speciella önskemål lagras som ”Smart Climates”. Till exempel väljs ett program som aktiverar rattvärmen om kommandot ”Hej Volkswagen, mina händer är kalla” hörs. Då kommer varmluft att riktas mot händerna på ratten i cirka fem minuter.

Luftkonditionering enligt personliga preferenser

De individuella användarinställningarna sparas som ”Personaliseringar” i ID.7. Hit hör de inställningar som gjorts för den automatiska luftkonditioneringen. Detta är särskilt praktiskt om bilen kommer att användas av flera förare.

Detektering av solens position

När den automatiska funktionen är aktiverad reagerar det smarta systemet på klimatförhållandena. En sensor i området runt vindrutan kan till exempel registrera den infallande vinkeln för solljuset vid höga utomhustemperaturer och hög solintensitet. Om solen ligger på ena sidan av bilen anpassar ID.7 i ännu högre grad luftkonditioneringen för de varmare zonerna: först till respektive område i kupén och sedan i ett andra steg speciellt till de åkande i bilen.

Marknadslansering av ID.7 under 2023

Efter ID.3, ID.4, ID.5 och ID.6 (endast i Kina) och ID. Buzz är ID.7 den sjätte modellen från den helt eldrivna ID.-familjen. Efter ID.4 blir ID.7 Volkswagens andra globala elbil som baseras på elbilsplattformen ”MEB”. Världspremiären för ID.7 är planerad till andra kvartalet 2023. Marknadslanseringen i Kina och Europa sker senare under 2023, Nordamerika följer under 2024.

Video (Youtube): Så fungerar den nya smarta luftkonditioneringen i ID.7:

 

Relaterade Artiklar