Early Bird - först i Sverige med målet utsläppsfritt 2030
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Early Bird – först i Sverige med målet utsläppsfritt 2030

Early Bird – först i Sverige med målet utsläppsfritt 2030

Publicerat av: Redaktionen

Early Bird ska ha en helt emissionsfri distribution med nettonollutsläpp redan till 2030.

“Det är det mest ambitiösa klimatmål vi sett bland distributionsbolag och faktiskt det första Net-Zero mål år 2030 i Sverige.”

 – Säger Petter Palander, Early Birds hållbarhetsstrateg. Målet har validerats och godkänts av den internationellt ansedda organisationen Science Based Targets Initiative.

“Att sätta detta ambitiösa klimatmål är det viktigaste vi gjort, och att dessutom få målet godkänt av Science Based Targets är en bekräftelse på ett transparent och trovärdigt arbete.” – Säger Pelle Lönn, VD för Early Bird.

2050 måste vi globalt vara net-zero, menar den samlade klimatforskningen, för att uppnå Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under 1,5℃, jämfört med förindustriell tid. Early Birds net-zero-mål är 20 år tidigare och 10-20 år tidigare än övriga transportaktörer.

“Med 2023 i backspegeln som det varmaste uppmätta året hittills, med en medeltemperatur på nära 1,5℃, är det viktigare än någonsin att skruva upp tempot – vilket Early Bird med detta mål verkligen gör, och utmanar branschen. Vi måste påskynda omställningen till ett hållbart samhälle utan utsläpp för att vi och våra barn ska ha en chans till ett fortsatt bra liv på vår planet. Det är glädjande att se Early Bird ta ledartröjan och visa vägen i den omställningen, och hoppas att denna ambition kan smitta av sig och få fler aktörer att ställa om snabbare.” – Säger Petter Palander, Early Birds hållbarhetsstrateg.

Early Bird - först i Sverige med målet utsläppsfritt 2030I oktober förra året nådde Early Bird en viktig milstolpe mot en emissionsfri distribution. Då meddelade Early Bird att all distribution i Storstockholm blivit helt emissionsfri, last-mile och sker idag endast med elfordon, cykel och gåvagn. Idag når Early Bird 57% av svenska hushållen emissionsfritt, sista milen.

Redan 2025 ska all distribution, inklusive fjärrtransport och regionala transporter, vara emissionsfri i västra Skåne, mellersta Småland, Region Örebro, Västmanland och Södermanland.

Vad är Science Based Targets?

Science-based targets, eller vetenskapligt baserade klimatmål, är mål för hur mycket och hur snabbt företag måste reducera sina utsläpp för att säkerställa att reduktion är i linje med Parisavtalet och den senaste klimatforskningen.

Science Based Targets initiative (SBTi) är till för företag till och organisationer för att validera målen och är ett samarbete mellan UN Global Compact, WWF, CDP och WRI.

Vad är egentligen emissionsfritt och fossilfritt? Vad är Net-Zero och nettonollutsläpp? Ta hjälp av vår ordlista för att reda ut begreppen.

Relaterade Artiklar