Varning för falska profiler i sociala medier
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Varning för falska profiler i sociala medier

Varning för falska profiler i sociala medier

Publicerat av: Redaktionen

Det är ett stort problem att det finns många profiler som är falska på alla sociala medier idag och att dessa luras på olika sätt.

Här går jurist Lars Olofsson och beteendevetare Nina Jansdotter igenom vad bedrägerierna går ut på och tecknen du bör se upp med.

Det finns många anledningar till att någon tar kontakt med dig via en profil som är falsk.

– Det kan röra sig om att den bakom profilen vill genomföra ett så kallat romansbedrägeri. Att du ska luras att tro att det är en kärlekspartner du träffat men istället blir du av med en stor summa pengar, säger Nina Jansdotter.

Många känner sig så knäckta efter den typen av bedrägeri att de tyvärr knappt berättar för någon och ej heller anmäler brottet menar Nina Jansdotter, som är författare till boken Love Scam, vår tids nya kärleksbedrägerier. Den som har blivit utsatt för och lurad av en falsk profil känner ofta skam över att de har varit i deras mening ”dumma och naiva”. Det är dock enligt henne viktigt att komma ihåg att de är brottsoffer för mycket skickliga internationella ligor, som är experter på att luras via sociala medier.

Ett annat alternativ är att den falska profilen vill sälja in att du ska göra någon kryptoinvestering eller annat investeringsbedrägeri som även det kan leda till en stor förlust för dig.

– Varje vecka får jag kontakt med flera personer som har gått med i något kryptonätverk via tips från någon för dem okänd person och som har ett falskt konto på någon plattform, säger Lars Olofsson.

Hur kommer det sig att det dessa profiler kan hållas och fortsätta göra bedrägerier via sociala medier som till exempel Facebook?
– Dessa bedrägerier har ökat lavinartat mest genom marknadsföring på sociala medier, där kontrollen av falska profiler och påståenden är obefintlig. Detta har blivit bedragarnas första val av ställe att hitta nya offer, säger Lars Olofsson.

Han tillägger även att investeringsbedrägerierna förmodligen tyvärr kommer att öka framöver då få blir fällda för dessa brott. Därför är det viktigt att vi ökar kompetensen kring hur bedragarna agerar.

Det finns flera tecken på att en profil i sociala medier är falsk och att denne har skapats för att göra bedrägerier. Här är några vanliga tecken du kan vara uppmärksam på:

Varning för falska profiler i sociala medier

Nyskapad profil
Många falska profiler är nyskapade men det behöver inte vara så.

Begränsad aktivitet
En falsk profil har ofta liten eller obefintlig aktivitet och få som kommenterar eller gillar de inlägg som de har lagt upp.

Få eller många följare
Ofta har de få vänner eller följare men det kan också vara det motsatta att en falsk profil kan ha en orealistiskt stor mängd följare, som kan vara köpta i ett försök att verka mer trovärdig.

Stulna bilder
Om profilen ser ut som en snygg fotomodell det vara en varningsflagga. Falska profiler använder ofta bilder de har tagit från internet. Bildgoogla och se om du hittar bilden och då med ett annat namn än den som skriver till dig.

Felaktig information
Om profilens information eller detaljer verkar vara felaktiga eller motsägelsefulla. Finns det någon person med det namnet i den staden eller landet personen säger sig bo i.

Tänk efter
Det är alltid bra att vara källkritisk när du interagerar med nya och för dig okända personer i sociala medier. Ställ frågor och var kritisk. Speciellt om samtalen börjar handla om pengar. Vare sig det gäller att låna eller investera pengar.

Mer information:
Lars Olofsson är jurist och arbetar med en stor grupptalan där han företräder ett stort antal offer för olika investeringsbedrägerier. Dessa offer finns över hela världen.

Relaterade Artiklar