Hem E-HANDEL Vårinventera hemmet för extra klirr i kassan – Tradera listar de bästa kategorierna för säljaren och köparen

Vårinventera hemmet för extra klirr i kassan – Tradera listar de bästa kategorierna för säljaren och köparen

Publicerat av: Redaktionen

Sälj vidare cykeln eller märkesväskan, och håll extra utkik efter en prisvärd dator eller en ny matta till vardagsrummet.

Vårinventera hemmet för extra klirr i kassan – Tradera listar de bästa kategorierna för säljaren och köparen 3Inför våren har den cirkulära marknadsplatsen Tradera studerat försäljningstrenderna och listat vilka kategorier som ökat och minskat mest. I många populära kategorier har priserna ökat med 50–70 procent vilket ger extra bra läge för säljaren att göra en bra affär. Men även som köpare går det att hitta guldkorn.

När vintern övergår till vår är det populärt att passa på att inventera hemmet och sälja vidare saker som inte längre används. En Demoskopundersökning som genomfördes på uppdrag av Tradera i december, visade att mer än 8 av 10 svenskar har saker hemma de inte behöver. Inte sällan rör det sig om eftertraktade saker som enkelt kan få en ny ägare via andrahandsmarknaden. För våren är också en tid där shoppinglusten väcks och många uppdaterar garderoben eller skaffar ny utrustning inför idrotts- och friluftssäsonger.

– Våren är ett jättebra tillfälle att låta något ur förrådet få en ny ägare eller att göra en smart affär på något man behöver. Genom att titta på de senaste försäljningstrenderna kan vi se att det finns stora möjligheter både som säljare och köpare, vilket gör denna period till ett perfekt tillfälle att upptäcka tjusningen med cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Traderas undersökning av köp- och säljtrenderna visar att snittpriserna ökat med upp till 50–70 procent i flera populära kategorier. För den som har inredning och accessoarer såsom en soffa, en väska eller ett armbandsur är det nu ett ytterligt tillfälle att sälja vidare detta. Det gäller även för teknik i form av kameror samt en anande retrotrend för videospelare och tv-spelskonsoler. Det är även försäljningsläge för cyklar, serviser och herrskor, där priserna stigit med 20–35 procent.

Teknikvaror är melodin även för köparen, men då i form av datorer, som sjunkit i pris med 20–35 procent. Det inkluderar såväl macbooks som andra laptops, stationära datorer och komponenter.

– Under de senaste åren har begagnatmarknaden för datorer och läsplattor vuxit väldigt fort. Med ett ökat utbud är det naturligt att snittpriserna sjunker. Så just nu är det läge att hålla utkik efter de riktiga guldkornen, för i takt med att fler upptäcker fördelarna med att köpa dessa varor begagnat kommer priserna troligtvis gå upp igen, säger Sofia Hagelin.

Våren 2020 är också köparens marknad för den jakt- eller golfintresserade, med liknande prisförändringar. Detta gäller även inredning för hemmet i form av mattor och fåtöljer.

De bästa kategorierna för säljaren våren 2020
Ökade snittpriser på Tradera per produkt 1 jan – 29 feb 2020 jämfört med samma period 2019.

Inredning / design & möbler
Serviser +34%
Soffgrupper +61%
Vitrinskåp +58%
Bord +19%
Mode / damkläder
Klänningar +7 %
Västar +26%
Mode / herrkläder
Huvtröjor & sweatshirts +17%
Kavajer & kostymer +14%
Mode / accessoarer
Armbandsur +69%
Väskor +64%
Herrskor +20%
Fritid / hobby
Cyklar +44%
Media
DVD-, video- & blurayspelare +61%
Analoga kameror +57%
Digitalkameror +20%
Dataspel / konsoler
GameBoy Advance +78%
Sega Dreamcast +57%
Nintendo 64 +29%

De bästa kategorierna för köparen våren 2020
Minskade snittpriser på Tradera per produkt 1 jan – 29 feb 2020 jämfört med samma period 2019.

Datorer / mobiler/ läsplattor
Datorer, bärbara -35%
Apple-datorer -30%
Datorkomponenter -24%
Datorer, stationära -21%
iPads & surfplattor -19%
Fritid / hobby
Golf -33%
Jakt -24%
Musikinstrument -17%
Inredning
Mattor -36%
Fåtöljer -20%

Relaterade Artiklar