Hem NYHETER Undvik obehagliga överraskningar i logistiken

Undvik obehagliga överraskningar i logistiken

Publicerat av: Redaktionen

Det går tyvärr inte att komma ifrån att det innebär en viss risk att flytta paket och gods från en punkt till en annan. Och standardersättningen vid skada baseras på vad godset väger, inte vad det är värt. Det gäller i hela branschen oavsett vilket logistikföretag du väljer.

Transportörens ansvar är begränsat
För att du ska få ersättning vid en skada av ditt paket eller gods ska transportören ha vållat skadan. Det kan med andra ord bli dyrt och tidskrävande om det till exempel sker en trafikolycka som gör att godset skadas – och det kan ta ett tag att utreda vem som har ansvar.

Men det finns sätt att skydda sig när dina varor är på väg.
— Värdet av en varuförsäkring är framförallt stort vid dyrt gods som inte väger så mycket. Du slipper dessutom en kanske tidskrävande utredning om vållande och ansvar, säger Johan Henriksson, Insurance and Risk Manager på DB Schenker.

Du som äger godset – se till att ha en försäkring
En varuförsäkring gäller vid export och import av varor, även inrikes. Den ersätter skadan oberoende av vem som vållat den och du får ersättning baserat på värdet, inte vikten.
— Vid varuförsäkring får du dessutom ersättning med tio procent handelsvinst på godsets värde, säger Johan Henriksson.
Och premien kan budgeteras – det kan aldrig skadorna.
— Våra kunder kan välja att teckna varuförsäkring som en prenumeration för alla försändelser, det adderas då på fakturan, eller sändning för sändning vid bokningstillfället.

Att tänka på:

 • Packa rätt
  Med enkla medel kan du se till att dina varor skickas säkert hela vägen.
  Läs mer om hur du packar på rätt sätt.
 • Hänvisa till Incoterms
  I dina köpeavtal, hänvisa alltid till Incoterms 2020 eller andra leveransvillkor som är framtagna just för att undvika missförstånd mellan säljare och köpare. Var därför noga med valet av leveransklausul så du får den riskfördelning som du önskar.
 • Se till att godset är varuförsäkrat
 • Sätt etiketten på sidan av kartongen
  Så att den inte skadas om något annat ställs på din kartong. Skadas etiketten kan det bli förseningar om vi inte kan läsa streckkoden. Vik inte heller streckkoden, den måste vara fullt läsbar. Fler tips hittar du här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>