Hem E-HANDEL Undersökning: Svenskarna redo för tidernas husbilsommar

Undersökning: Svenskarna redo för tidernas husbilsommar

Publicerat av: Redaktionen

Reserestriktionerna i stora delar av världen gör att många letar efter andra sätt att tillbringa sin semester än en utlandsresa.

Undersökning: Svenskarna redo för tidernas husbilsommar 2

Kristina Wärmare

Även om de flesta kommer att tillbringa sin semester hemma är en av sommarens stora semestertrender husbil och camping. Enligt en undersökning utförd av YouGov, på uppdrag av NetOnNet, framgår det att det är de unga människorna i landet som har störst planer för husbilsemester i sommar.

– 7,4% av svenskarna åker på camping eller husbilsemester i sommar enligt vår undersökning. Det låter kanske inte så mycket, men det motsvarar cirka 750 000 svenskar. Med andra ord kommer det att vara Svemester för många i sommar – och vi märker det också när det gäller vilka produktkategorier som är extra populära i år. Powerbanks, 12-volt TV, bärbara grillar, bluetooth-högtalare och även drönare är produkter med stor efterfrågan, och produkter som många vill ta med sig på sin semester i Sverige för en bättre och mer underhållande resa, säger Kristina Wärmare, PR-och kommunikationschef för NetOnNet.

Undersökningen visar också vilka som planerar att semestra i husbilar mest i år – och några av siffrorna överraskar NetOnNet.

– Nästan var tionde svensk av de mellan 18-29 år åker på husbils- eller husvagnssemester i år. Ingen annan åldersgrupp är i närheten av de siffrorna. Det visar att ungdomar är anpassningsbara i en tid då den vanliga semesterresan utomlands försvinner, och de kanske vill se landet i sin egen takt med den frihet en husbil ger.

Samtidigt visar undersökningen att det är de som bor i de nordligare delarna av Götaland, inklusive Göteborg, Jönköping, Växjö och Linköping som är mest troliga att åka på en husbilssemester.

Så många som 13% av svenskarna från detta område planerar att semestra på detta sätt.

– Utan att veta exakt hur många svenskar som har semestrat på detta sätt tidigare finns det stor anledning att tro att siffrorna aldrig har varit så höga. Många har stora planer för den svenska sommaren – och begreppet Staycation har verkligen trätt i kraft i år.

Dessutom visar undersökningen att så många som 62 procent kommer att vara hemma under årets semester i Sverige.

– Vi visste innan undersökningen genomförde att mycket få människor hade planerat en utlandsresa, och att många förmodligen skulle vara hemma i sommar. Samtidigt trodde vi inte att svaren skulle vara så tydliga, där 62 procent säger att de planerar att vara hemma under semestern i år. Detta innebär att stora delar av landet förbereder sig för en verklig Staycation.

Relaterade Artiklar