En av fem svenskar och norrmän använder namnet på husdjur, barn eller favoritsportlag som lösenord, visar undersökning från Beyond Identity
Hem UNDERSÖKNING Undersökning från Beyond Identity: En av fem svenskar och norrmän använder namnet på husdjur, barn eller favoritsportlag som lösenord

Undersökning från Beyond Identity: En av fem svenskar och norrmän använder namnet på husdjur, barn eller favoritsportlag som lösenord

Publicerat av: Redaktionen

I undersökningen tillfrågades 1 004 personer i Sverige och Norge om sina lösenordsvanor.

Det visade sig att hälften (50 %) säger att de återanvänder lösenord och 18 % delar jobblösenord med sina kollegor.

Resultaten kommer från en undersökning som gjorts av Beyond Identity, ett företag som gör avancerade accesslösningar. Undersökningen är avsedd att visa vanliga misstag när man väljer och använder lösenord.

Såväl hemma som på arbetsplatsen använder många ”svaga” lösenord (24 respektive 25 procent). En av tio (10 %) byter aldrig sina jobblösenord. Samtidigt var det enligt

Verizon 2019 Data Breach Investigations Report 80 procent av hackingrelaterade intrång som utnyttjade lösenord. Många av oss har varit med om intrång och 3 procent av de tillfrågade nordborna hade varit med om fler än 10 lösenordsintrång.

Samtidigt menar Tom Jermoluk, vd för Beyond Identity, att alla lösenord, oavsett hur starka de är, öppnar för intrång. Han säger:  ”Särskilda rutiner för lösenord är egentligen inte nödvändigt utan verksamheter borde istället sluta använda lösenord alls. Lösenord är inte ett bra skydd mot cyberattacker och det är dags att inse att vi behöver andra metoder. Lösenordsanvändningen har idag blivit en belastning”.

Enligt undersökningen är det inte heller alla lösenord som förvaras säkert. 29 procent av de tillfrågade sparar sina lösenord på papper, 10 procent i en vanlig Word-fil och 9 procent mejlar dem till sig själv. Samtidigt tror många att deras egna lösenord är säkra. Nära två tredjedelar (63 %) tror till och med att de är mycket eller extremt säkra.

En av fem svenskar och norrmän använder namnet på husdjur, barn eller favoritsportlag som lösenord, visar undersökning från Beyond Identity”Lösenord är osäkra, oavsett om de är långa eller svåra eller byts ofta. En användare som luras av phishing kommer ju lämna ut lösenordet oavsett hur komplicerat det är. Lösenord kommer alltid kunna stjälas och gissas”, säger Tom Jermoluk.

Många av de tillfrågade skulle istället vilja använda biometri, och hälften (50 %) av de som svarade på undersökningen skulle känna sig mer trygga med dessa än med lösenord.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar