Hem NYHETER Toughbook dyker under polarisen

Toughbook dyker under polarisen

Publicerat av: Redaktionen

Det franska expeditionsteamet Under the Pole har under flera år utforskat den biologiska mångfalden under vattenytan.

Toughbook dyker under polarisen 3Till sin hjälp har de bland annat haft Panasonics robusta IT-utrustning, som fungerar även i svåra klimatförhållanden.

Sedan 2017 har det franska expeditionsteamet Under the Pole korsat polarhaven – från Arktis till Antarktis – ombord på polarskonaren Why. Den nuvarande expeditionen är den tredje i ordningen i syfte att utforska den biologiska mångfalden i ”skymningszonen” – undervattensmiljön mellan 200 och 1000 meters djup.

Den innovativa expeditionen anförs av Ghislain Bardout och Emmanuelle Périé-Bardout, som leder detta mångfacetterade dokumentär-, vetenskaps-, utbildnings- och pionjärprojekt. Expeditionsteamet har under åren inkluderat 150 besättningsmedlemmar, samt 180 partnerföretag och forskningsinstitut.

För närvarande är teamet i Polynesien för DeepHope-programmet i samarbete med CRIOBE (Center for Island Research and Environmental Observatory), CNRS (French National Center for Scientific Research) och vetenskapliga laboratorier från hela världen. Förutom forskning är syftet att bevara den biologiska mångfalden, skapa skyddade marina områden och undersöka korallrev i skymningszonen.

– Mot bakgrund av den ekologiska nödsituation som vi har idag, så måste vi göra allt vi kan för att skaffa oss kunskaper som möjliggör ett bättre skydd av våra hav och hur hållbart kan hantera dess resurser, säger Ghislain Bardout, grundare och chef för Under the Pole.

Panasonic har levererat IT-utrustning till Under the Pole-expeditionen sedan 2010. Partnerskapet har återigen förnyats med leveranser av rätt utrustning för besättningen och forskarna. För att säkerställa dagliga insamlingar av all vetenskaplig information och att navigationsprogramvaran fungerar korrekt, krävs robusta datorer som kan fungera dygnet runt, under hela perioden som expeditionen förväntas pågå. Enheterna är multifunktionella och möjliggör bland annat vetenskapliga topografiska studier för expeditionen.

– TOUGHBOOK CF-33 är, tack vare sin robusta utformning, ett viktigt redskap för expeditionens dagliga drift. Enheten tål extrema temperaturer, såväl som stötar och fukt. Vi behöver exceptionellt pålitliga datorer för alla våra expeditioner, säger Bastien Brionne, kommunikationschef för Under the Pole.

Relaterade Artiklar