Hem NYHETER Telenor slår på 5G i Stockholms innerstad – startskott för massiv nätutbyggnad

Telenor slår på 5G i Stockholms innerstad – startskott för massiv nätutbyggnad

Publicerat av: Redaktionen

Idag aktiverar Telenor sitt omfattande 5G-nät i centrala Stockholm som gör det möjligt för kunder att surfa i hastigheter på 1 Gbit i sekunden.

Telenor slår på 5G i Stockholms innerstad – startskott för massiv nätutbyggnad 2

Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige

Nätet täcker en stor del av centrala huvudstaden och sträcker sig från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen, vilket inleder Telenors omfattande nationella 5G-utbyggnad.

Från och med idag kan alla kunder som har en 5G-telefon och Telenors abonnemang 30GB, 75GB eller Obegränsat 5G-surfa i stora delar av Stockholms innerstad. För företagare gäller 50GB eller Obegränsat. Det finns nu fler tillgängliga 5G-telefoner än någonsin och Telenor erbjuder stöd till majoriteten av marknadens 5G-telefoner.

– Idag får våra kunder äntligen tillgång till Sveriges bästa 5G-upplevelse. Vi är glada över att lansera med vårt löfte om hastigheter på 1Gbit/s och att vi kan garantera minst 50 procents täckning i en stads centrala delar.

– Det är ett löfte som kommer gälla för hela landet när vi bygger ut 5G-nätet och något vi är ensamma om på marknaden. Hela Sverige förtjänar ett snabbt och sammanhängande 5G-nät som gör skillnad i vardagen, säger Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige.

Efter lanseringen i Stockholm fortsätter Telenor utrullningen av 5G-nätet. Inledningsvis fokuserar utbyggnaden på Sveriges tre största städer där kapacitetsbehovet är som störst. Till sommaren kommer Telenor därmed erbjuda ett högkvalitativt 5G-nät även i städer som Malmö och Göteborg, där kunder får tillgång till riktiga 5G-hastigheter och fullgod täckning i större delen av städernas centrala delar. Därefter står städer med 50 000+ invånare samt populära sommar- och vinterorter på tur, följt av resterande delar av landet.

– Vi genomför just nu vår största modernisering och utbyggnad av nätet någonsin. Mobilnätet kommer att byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen basstationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga basstationer kommer uppgraderas till den senaste 5G-tekniken. När nätutbyggnaden är klar 2023 ska över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G, säger Andres Suazo.

Processen med att välja leverantörer för radionätet pågår fortfarande och utfallet kommer att presenteras när det är klart. När det gäller de centrala delarna av nätet har Telenor sedan tidigare valt Nokia och Ericsson som leverantörer.

Relaterade Artiklar