Hem NYHETER Telenor och TH1NG ingår IoT-partnerskap för att koppla upp städer

Telenor och TH1NG ingår IoT-partnerskap för att koppla upp städer

Publicerat av: Redaktionen

Telenor Sverige och operatören TH1NG har ingått ett långsiktigt samarbete för att tillsammans utveckla nästa generations smarta tjänster och lösningar för uppkopplade städer och fastigheter.

Telenor och TH1NG ingår IoT-partnerskap för att koppla upp städer 2

Sofia Ahlmark Hyvärinen, IoT-chef på Telenor

Ambitionen är att lansera de första tjänsterna på marknaden redan under nästa år, parallellt med Telenors nätmodernisering och utbyggnad av ett rikstäckande 5G-nät.

– IoT är ett viktigt affärsområde med stor tillväxtpotential, vilket kräver nya spännande partnerskap. Vi ser en stor potential att skapa en mer hållbar infrastruktur för IoT-utvecklingen och TH1NG blir en långsiktig partner i det arbetet. Tillsammans kommer vi att utveckla nya hållbara lösningar för exempelvis energi- och vattenförbrukning, vilket kommer hjälpa våra kunder att bygga framtidens smarta fastigheter och samtidigt reducera kostnader, säger Sofia Ahlmark Hyvärinen, IoT-chef på Telenor.

Med det nya samarbetet knyter Telenor till sig en viktig samarbetspartner och stärker med det sitt erbjudande inom IoT – ett område som Telenor och dotterbolaget Telenor Connexion sedan tidigare är ledande inom i Sverige.

– TH1NG befinner sig i en intensiv tillväxtfas och vi är glada över att ingå ett samarbete med en ledande operatör där uppkoppling är en central del för att kunna vidareutveckla vårt erbjudande inom IoT. Vi ser verkligen fram emot att utveckla nya tjänster och koppla upp nya kunder tillsammans med Telenor, säger Klas Westholm, VD TH1NG.

Tjänsterna kommer att levereras på Telenors nationella nätinfrastruktur såsom LTE-M, 3G, 4G och på sikt även 5G & NB-IoT. Telenor investerar kraftigt för att stärka och modernisera det befintliga 4G-nätet samtidigt som utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät kommer inledas under 2020. Inom de närmaste åren kommer mobilnätet att byggas ut med över 50 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. Telenors rikstäckande nät når idag 99.9 procent av den svenska befolkningen. Utbyggnaden genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

Relaterade Artiklar