Telenor har startat Skandinaviens största 5G-pilot
Hem NYHETER Telenor har startat Skandinaviens största 5G-pilot

Telenor har startat Skandinaviens största 5G-pilot

Publicerat av: Redaktionen

Idag inleddes Skandinaviens största 5G-pilot i den norska kommunen Elverum.

Telenor har startat Skandinaviens största 5G-pilot 1

Andres Suazo, nätexpert på Telenor

Telenor är den första operatören som testar 5G i det norska mobilnätet, där ett femtiotal invånare från och med idag får uppleva möjligheterna med nästa generationens supersnabba teknik.

I februari presenterade Telenor sin plan att genomföra en pilot tillsammans med Ericsson för att testa nästa generationens mobilnät. Idag gjorde man slag i saken och mer än femtio kunder kopplas nu upp för att bli de första att få tillgång till 5G i sin vardag.

Under piloten, som pågår till 2020, kommer bland annat nya mobiltelefoner, 5G via bredband och tv och en rad andra uppkopplade enheter för det moderna hemmet att testas.

– När vi nu inlett Skandinaviens största 5G-pilot befäster vi vår ställning som ledande på utveckling av mobilnät och 5G i Norden.

– Med testet kan vi tillsammans med vanliga medborgare, kunder och våra partners utforska möjligheterna med den nya tekniken, ta löpande lärdom av erfarenheterna och forma produkter och tjänster som förenklar människors vardag innan 5G lanseras till företag och konsumenter på bred front, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige.

Telenor Sveriges ambition är att börja erbjuda 5G till kunder under 2020 och inom de närmaste åren kommer mobilnätet att byggas ut med över 50 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder, följt av större sommar- och vinterorter.

Telenors rikstäckande nät når idag 99.9 procent av den svenska befolkningen. Parallellt med utbyggnaden av 5G fortsätter Telenor att investera för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet. Arbetet genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

-Vi står inför vår största nätsatsning någonsin och investerar kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät i alla delar av landet. 5G kommer att vara en motor i att stöpa om många branscher och skapar såväl nya affärsmöjligheter för företag som en enklare vardag och nya upplevelser för medborgarna. Vår utbyggnadsplan är ambitiös och aggressiv, något vi är riktigt stolta över, säger Andres Suazo.

Relaterade Artiklar