Över 1,2 miljoner stockholmare har nu tillgång till Tele2s 5G-nät
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARIT-LÖSNINGAR Tele2s 5G-nät är nu tillgänglig för över 1,2 miljoner stockholmare

Tele2s 5G-nät är nu tillgänglig för över 1,2 miljoner stockholmare

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 täcker nu över 1,2 miljoner invånare i Stockholms län med 5G.

Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility har under 2023 intensifierat utrullningen av 5G.

Över 1,2 miljoner stockholmare har nu tillgång till Tele2s 5G-nätI Stockholms län har arbetet resulterat i att över hälften av invånarna i länet nu har 5G-täckning med hastigheter upp till 1 Gigabit per sekund via 3,6 GHz-bandet.

Utbyggnaden av 5G-nätet utvidgas ständigt och nu har över en 1 miljon av invånarna i Stockholms län tillgång till riktig 5G från Tele2. Exempelvis har 80 procent av invånarna i Lidingö och Danderyd tillgång till 5G. I stora kommuner som Stockholms stad och Huddinge är det över 55 procent.

Till sommaren täcks hälften av alla Sveriges kommuner med 5G-uppkoppling med hastigheter upp till 1 Gbit/s, vilket är de hastigheter man i optimala förhållanden får om man använder sig av 3,6 GHz-frekvensbandet. Utbyggnaden av 5G i Stockholm fortsätter under hela 2023 och planen för året är att täcka alla Stockholms invånare.

–  Nu får ännu fler invånare i Stockholms län tillgång till riktig 5G med hastigheter på upp till 1 Gbit/s. Vi fortsätter att bygga ett riktigt 5G-nät i hela Stockholm, som ger användarna Gbit-hastigheter till skillnad från 5G byggt på lågband vilket endast ger en hastighet som motsvarar 4G, säger Björn Lindberg, Nätexpert, Tele2.

Operatörerna med Net4Mobility kommer även fortsätta att modernisera 4G-nätet i Sverige för att öka kapaciteten med upp till 300 procent. Operatörerna kommer dessutom utöka antalet sajter med 60 procent för både 4G och 5G.

– Utbyggnaden av 5G är den största nätmoderniseringen och satsningen på kundupplevelsen i Tele2s historia. Det kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät. Det kommer förenkla vardagen för många och möjliggöra utveckling av smarta samhällen, säger Björn Lindberg, nätexpert, Tele2.

Fördelarna med 5G-nät är snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling som är mer klimatsmart än tidigare tekniker. Det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta hem i lands- och glesbygd. 5G använder lägre energiförbrukning eftersom nätet enkelt kan skifta till låg energiförbrukning när det inte används. 5G är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.

Angiven maxhastighet gäller vid optimala förhållanden och varierar alltid utifrån var man befinner sig, vilken mobil man har och hur många andra som är uppkopplade mot nätet samtidigt.

Relaterade Artiklar