Tekniska innovationer möjliggör en hybrid livsstil
Hem UNDERSÖKNING Tekniska innovationer möjliggör en hybrid livsstil

Tekniska innovationer möjliggör en hybrid livsstil

Publicerat av: Redaktionen

Efter nästan två år av pandemi anser majoriteten av yrkesarbetande svenskar som svarat på en undersökning, att de har anammat en hybrid livsstil – där de lever och arbetar delvis online, delvis fysiskt på plats.

Framför allt är det de yrkesarbetande svenska männen som identifierar sig med en hybrid livsstil.

Det visar en undersökning utförd av Future Labs på uppdrag av Samsung Electronics.

Under perioden 8–13 oktober 2021 intervjuade Future Labs ett representativt urval av 1500 yrkesarbetande svenskar som fick svara på frågor om en hybrid livsstil och hur den påverkade dem.

Tekniska innovationer möjliggör en hybrid livsstil

Tekniska innovationer möjliggör hybrid livsstil

Så många som sju av tio yrkesarbetande svenska män menar att de har en hybrid livsstil, medan bara 58 procent av kvinnorna anser detsamma. I snitt är det 64 procent av de svenska respondenterna som uppger att de anammat en hybrid livsstil.

Den största fördelen med en hybrid livsstil uppges vara att det är lättare att sköta hushållssysslorna och hantera andra åtaganden utanför jobbet.

Andra fördelar som lyfts fram är att man blir effektivare och hinner med fler arbetsuppgifter på kortare tid och känner sig mer motiverad.

– Det är intressant att se hur pandemin satt sina spår i hur vi arbetar och lever våra liv. För oss på Samsung märkte vi direkt av hur våra produkter hjälper till att kombinera privat- och arbetsliv på ett effektivt sätt. Nu när den hybrida livsstilen blivit det nya normala fortsätter vi anpassa och utveckla våra produkter och ekosystemet efter detta, säger Elin Wallberg, Brand & Corporate Citizenship Manager på Samsung Electronics Nordic.

Enligt undersökningen anser fyra av tio svenskar att den hybrida livsstilen frigjort mer fritid, vilken respondenterna använder främst till att umgås med familjen, träna och ägna sig åt hushållssysslor. Laga mat, baka samt kolla på tv och film hamnar också högt upp på listan.

– Det är svårt att förutspå hur vår livsstil kommer att utvecklas över tid. En av Samsungs starkaste drivkrafter är att erbjuda innovationer som underlättar människors vardag, hur de än väljer att arbeta eller spendera sin fritid, avslutar Elin Wallberg, Brand & Corporate Citizenship Manager på Samsung Electronics Nordic.

Bara 14 procent av respondenterna är uttalat negativa till en hybrid livsstil. På frågan vad de anser är den största nackdelen uppger de flesta i den negativa gruppen att de mår psykiskt dåligt av att jobba flexibelt, att det skapat en kultur av att man alltid ska vara tillgänglig och att de upplever att de tappat kontrollen över sin egen tid.

Topp fem över största fördelarna med en hybrid livsstil enligt de yrkesarbetande svenskarna som deltagit i undersökningen:

  1. 43% uppger att det är lättare att sköta hushållssysslor och hantera åtaganden utanför jobbet
  2. 37% uppger att de klarar fler arbetsuppgifter på kortare tid
  3. 33% känner sig mer motiverade
  4. 30% uppger att de kan ta en paus mitt på dagen för att till exempel ta en tupplur eller ett bad
  5. 27% anser sig vara både fysiskt och psykiskt friskare

Topp fem över hur svenskarna använder sin nyvunna fritid:

  1. 52 % lägger mer tid på att umgås med familjen
  2. 44 % lägger mer tid på att träna
  3. 43 % lägger mer tid på hushållssysslor
  4. 40 % lägger mer tid på matlagning och bakning
  5. 38 % lägger mer tid på att titta på tv och film

 

Relaterade Artiklar